GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Cartografia

Col·labora

Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Carles Camp. Catalans a Amèrica al segle XVI

Carles Camp. Catalans a Amèrica al segle XVI


Ja hem dit més d’una vegada que la suposada exclusió dels catalans i dels altres súbdits de la corona Catalana és una llegenda totalment infundada i absolutament falsa.

Afortunadament, cada cop són més els historiadors que ho ratifiquen. Així, per exemple, podem llegir, en un article d’Ivan Armanteros a la revista Sàpiens de gener de 2012, que hi ha constància documental d’un centenar de catalans a Amèrica en el segle XVI. Igualment, en un article que ens ha fet arribar el nostre company Daniel Ibànyez, l’historiador espanyol Juan Manuel Bello León, de la Universidad de La Laguna a Tenerife, estudia la presència dels catalans a Andalusia a la Baixa Edat Mitja i explica com els catalans que, un cop acomplerts els tràmits que marcava la normativa del moment i pagats els impostos corresponents, sortien amb tota naturalitat des de Sevilla o Cadis cap a Amèrica per comerciar-hi.

El professor Bello dóna per “descartada, des de fa temps, aquella vella discussió difosa per la historiografia catalana que veia en les disposicions testamentàries de la reina Isabel (Isabel la Catòlica) –després recollida per cronistes i juristes- normes que prohibien el pas dels súbdits de la Corona d’Aragó cap Amèrica; avui, gràcies als estudis d’Enrique Otte, Martínez Shaw, Rumeu de Armas, o Miguel Bernal sabem que no van ser exclosos ni del tràfic ni de la possibilitat d’establir-se a les Índies” . Més clar i rotund no es pot dir.

Veiem com aquest historiador culpa directament i explícita els historiadors catalans de la creació i, sobretot, del manteniment d’aquesta falsedat històrica, i com han estat i són historiadors no catalans els que més han fet i fan per desmuntar-la.

Hi posa, com a exemples, Damià Morell que exportava vi a Santo Domingo; Joan de la Font i els seus socis Bartomeu Serva i Joan Claret, Perot Forcadell, Galcerà; Desclergue, amb els seus socis Jaume i Bernat Codina i molts d’altres esmentats en altres fonts.

Esperem, des de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya, contribuir a la destrucció definitiva d’aquest mite de suposada exclusió catalana de l’aventura i el negoci americà.


Carles Camp
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici