GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Els 5 imperis d

Francesc Roca. Els 5 imperis d'Eduard Toda (1)


Una d'aquestes lliçons és la que es desprèn de la trajectòria vital i de les actuacions, com veurem, en camps molt diversos, del reusenc Eduard Toda i Güell (Reus, 1855-Poblet, 1941). D'entrada, Eduard Toda, que havia nascut en una família il·lustrada i republicana, va estudiar la carrera de Dret

 
Francesc Roca

 

Dels temps de la primera globalització, a cavall del segle XIX i el XX, n'han quedat rastres i lliçons impressionants que ens poden ajudar a entendre per què la Catalunya del segle XX ha assolit uns bons nivells a desgrat de les dues dictadures (1923-30 i 1939-75), de la continuïtat de l'espoli fiscal de l'Estat espanyol i d'un excés d'autocrítica.

Una d'aquestes lliçons és la que es desprèn de la trajectòria vital i de les actuacions, com veurem, en camps molt diversos, del reusenc Eduard Toda i Güell (Reus, 1855-Poblet, 1941). D'entrada, Eduard Toda, que havia nascut en una família il·lustrada i republicana, va estudiar la carrera de Dret i es va llicenciar a la Universitat de Madrid.

Va fer oposicions per ingressar al cos consular de l'Estat espanyol i, el 1873, va guanyar la plaça d'agregat consular del regne d'Espanya. Era un estat en crisi que encara conservava algunes colònies de l'imperi Hispànic (que, d'entrada havia estat, recordem-ho, una continuació de l'imperi Català, dels s.XIII-inici del XVI).

El 1876 Eduard Toda va ser destinat com a vicecònsol, successivament, a quatre ciutats situades a dins o al costat de l'imperi de la Xina: Macau, colònia portuguesa; Hong-Kong, peça estratègica ja aleshores de l'imperi Britànic; i a les dues ciutats portuàries de l'imperi Xinès més connectades amb el comerç mundial: Canton i Xangai.

D'aquesta estada a la Xina, a més d'un llibre sobre la moneda xinesa publicat allà en anglès (Annan and its minor currency. Xangai, 1882), Toda en va voler extreure algunes lliçons pràctiques sobre els diversos vessants de la seva economia agrària.

En va fer un text excel·lent, escrit i publicat en català: La agricultura en Xina, notes sobre el cultiu de les terres i la producció de the (Barcelona, La Renaixença / Biblioteca de l'Art del Pagès, 1884). El propòsit explícit de Toda va ser d'utilitat per al món de l'agricultura catalana. Per tant, el llibre no és ni un elogi més o menys tenyit d'orientalisme, ni una crítica a la misèria xinesa feta des d'una suposada superioritat occidental. Simplement, el que Toda es va proposar i va escriure al pròleg era “donar alguna idea nova i útil als pagesos catalans”.

La mateixa estructura dels capítols del llibre ja ens ho diu. Toda dedica cada capítol a un producte. Productes alimentaris: arròs, taronger, mandarina, canya de sucre. I, te. Matèries primes per al tèxtil o el calçat: cànem, cotó, morera. I també un producte que és útil per a la construcció, però, també per a l'alimentació: el bambú. Amb una certa perícia, i pensant, en els seus lectors potencials (els pagesos dels camps catalans), Toda assaja d'explicar els diversos sistemes de conreu de cadascun d'aquests productes, i les diverses utilitzacions posteriors, que després se n'ha dit agroindústria.

En el seu recorregut, Toda no amaga una crítica: el no a les formes de conreu (hauria estat absurd per la seva part) però el sí al sistema de propietat de les empreses familiars agràries xineses: “tenen les institucions dels hereus sense les pubilles.” És millor fer hereus únics que la distribució en principi igualitària de l'herència entre tots els fills, que és la porta de la misèria per a tots. Però segons Toda, la inexistència de la figura de la pubilla és un error, car la dona pagesa pot fer perfectament, o millor que molts homes, les funcions d'empresària agrària.

El 1884, Eduard Toda va ser anomenat cònsol de l'Estat espanyol al Caire, la capital de l'antic imperi dels faraons i, aleshores, la capital d'una important colònia de l'imperi Britànic (que incloïa, de no feia gaire anys, el canal de Suez).

Toda va passar, per tant, de ser un sinòleg a ser un egiptòleg. Però, com veurem en la propera edició, li van quedar 3 imperis més per explorar més a fons.

 

La Seat exporta a la Xina

Per via marítima, i per la Mediterrània, l'empresa Seat (un dels puntals del districte industrial de l'automòbil de la regió de Barcelona que es va començar a configurar el 1904) exporta turismes a la Xina, des del gener del 2012. L'enorme vaixell transoceànic coreà Morning Cornèlia anirà directament del Port de Barcelona als ports de Tianjin i Guangzhou. El càlcul és de 3.500 a 4.000 cotxes a l'any. (Recordem que els models avançats dels 600 es van arribar a exportar als anys 1960-70 a 43 estats del món.)



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici