GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Carles Camp. Sant Pol de Mar i Espanya

Carles Camp. Sant Pol de Mar i Espanya



Els mitjans de comunicació s’han fet ressò aquests dies de la crema de la bandera espanyola que tan ufanosament llueix al balcó de l’edifici de l’Ajuntament d’aquest municipi del Maresme.

Una sentència judicial va obligar, fa uns deu anys, a posar-la. Es veu que convé recordar qui mana. I, a Sant Pol de Mar, és especialment punyent recordar-ho. Ara m’explico.

Tots hem sentit algun cop el famós “Sant Pol, quina hora és?”, pregunta maliciosa que es fa als santpolencs per burlar-se del suposat cas de la construcció d’un rellotge de sol sota un teulat per protegir-lo de la pluja. Evidentment, es tracta d’un acudit sense fonament. El fet real que s’amaga al darrere d’aquesta anècdota és molt més colpidor i desagradable.

L’any 1713, una de les columnes de tropes castellanes que envaïen Catalunya amb l’ajut de l’exèrcit francès avançava de nord a sud, seguint la costa, cap a Barcelona. Per alguna raó, tot fent camí, van arrasar la població de Sant Pol. Els habitants ja s’ho havien vist venir i havien fugit de la població.

La vila va quedar tan malmesa que llavors es va dir “Sant Pol, bona hora i bon sol”, donant a entendre que la destrossa havia estat tan devastadora que semblava definitiva i que, de Sant Pol, ja no se’n cantaria mai més ni gall ni gallina. Aquesta és la dita original.

El pas del temps, les ganes d’oblidar un fet desagradable i la reconstrucció de la població van fer oblidar l’origen de la dita. Posteriorment, s’hi va anar posant més pa que formatge a la història i molta imaginació i, tot plegat, va donar la dita tal com la coneixem avui.

I, gairebé tres-cents anys més tard, els espanyols, fent servir lleis espanyoles i tribunals espanyols obliguen els santpolencs a recordar-los qui mana, qui i com els va envair a sang i foc, cremant-ho i arrasant-ho tot. Definitivament, Sant Pol de Mar és un lloc molt adient per aquesta mena d’incident.

Que ningú s’estranyi que a Sant Pol hi hagi gent a qui li posi de mal humor que un tribunal els obligui a recordar la forma tan civilitzada, simpàtica i escrupolosa en què aquesta població, com la resta del Principat, va ser obligada a incorporar-se al borbònic regne de les Espanyes.

No sé si encara passa. Abans, quan des del tren, a l’estació, quan aquest arrencava i algú, des de la finestra, feia la maliciosa pregunta li llençaven un roc i li responien “l’hora que els burros fugin”, o alguna expressió pitjor. Seria molt bo que un bon grapat de ‘burros’ fugissin del país i ens deixessin en pau amb les seves humiliacions, robatoris i atacs. Ja m’enteneu.

 

Carles Camp

16/03/2012



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici