GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Armand Sanmamed. La infanteria de marina: una innovació militar catalana


Els terços són unitats militars que neixen a partir de la reforma militar de 1534 de Carles I i de l’ordenança militar de Gènova de 1536, on apareix documentat, per primer cop, aquest mot.

Els trobarem sovint referits com a unitat de l’exèrcit espanyol[1], tot i que en aquella època Espanya com a entitat política, que és amb el sentit que ens ho volen vendre, no existia. Ni Carles I, ni els seus successors, no eren reis d’Espanya, si no reis de múltiples i diversos estats, cadascun d’ells amb les seves estructures administratives, jurídiques i culturals independents. És a dir, no hi havia un rei que regnés sobre un tot polític, sinó molts estats que compartien el mateix rei (a l’estil de la Commonwealth britànica).

Només cal veure la titulació de Carles I per comprovar que en cap moment s’intitula rei d’Espanya, bàsicament perquè no podia intitular-se rei o príncep o el que sigui de quelcom que no existia.

Don Carlos por la gracia de Dios Rey de Romanos Emperador Semper Augusto.

Doña Joana su madre y el mesmo Don Carlos por la mesma gracia Reyes de Castilla, de Leon, de Aragon, de las dos Sicilias, de Ierusalen, de Navarra, de Granada, de Toledo, de Valencia, de Galicia, de Mallorcas, de Sevilla, de Cerdeña, de Cordova, de Corcega, de Murcia, de Jaen, de los Algarbes, de Algezira, de Gibraltar, de las Islas de Canaria, de las Indias islas y tierra firme del Mar Oceano, Condes de Barcelona, señores de Vizcaya e de Molina, Duques de Atenas e de Neopatria, Condes de Ruysellon e de Cerdenia, Marques de Oristan e de Gorciano, Archiduques de Austria,Duques de Borgoña de Bravante.”

Pragmática o Edicto del Emperador contra los comuneros dada en Worms (Febrero de 1521).

 

Per altra banda, els territoris italians de l’imperi català de la mediterrània que van passar a Carles I com a herència del seu avi Ferran II el Catòlic, rei d’Aragó, comte de Barcelona, etc. i no pas d’Isabel, reina de Castella. Durant el regnat de Carles I, aquests territoris van continuar vinculats a allò que coneixem com a Corona d’Aragó, a través del Consell d’Aragó. Així va ser fins al 1555, quan del Consell d’Aragó es va segregar el Consell d’Itàlia, que s’ocuparia des d’aleshores dels afers dels regnes de Nàpols i de Sicília, de l'estat de Milà i dels presidis de Toscana i de les relacions amb els estats veïns. No obstant això, Sardenya continuaria vinculada al Consell d’Aragó.

Originàriament, doncs, els terços són unitats militars formades a partir de 1534 per controlar territoris de l’imperi català mediterrani, territoris vinculats al Consell d’Aragó, el consell reial de la corona catalanoaragonesa de Carles I. No hi ha, per tant, ni terços castellans ni terços espanyols.

La denominació d’aquest primers terços és prou significativa: 

-el Terç Vell de Sicília,

-el Terç Vell de Nàpols,

-el Terç Vell de Llombardia.

 Poc després es van formar:

-el Terç Vell de Sardenya

-el Terç Vell de Galeres

 Tots els terços posteriors es van conèixer com a terços nous.

 

 

El Terç Vell de Galeres, precedent de la infanteria de marina

 Aturem-nos breument en aquesta unitat de terços. Totes les fonts concorden a l’hora de situar les companyies velles del Mar (o Terç vell del Mar de Nàpols a les esquadres de galeres de la Mediterrània com a origen de la infanteria de Marina, l’any 1537, sota el regnat de Carles I. És, per tant, la infanteria de marina més antiga del món.

Ja hem dit abans que els terços neixen en un context inequívocament català. Si, a més, s’associen a les galeres de la Mediterrània, dos conceptes: marina i imperi mediterrani, igualment catalans, la conclusió no pot ser cap altra que la de considerar la infanteria de marina nascuda el 1537 com una innovació militar catalana. No pas l’única, però d’això ja parlarem en un altre moment.

Com sempre, una imatge val més que mil paraules. I en aquest cas em sembla que l’heràldica associada als terços del mar oceà, parla per si sola.

 

 

  

[1] Real Decreto 1.888/1978, de 10 de julio, por el que se ratifica la antigüedad del Cuerpo de Infantería de Marina.
 
 

El Cuerpo de Infantería de Marina tiene su origen en la disposición de la Secretaría de Guerra de Felipe II por la que se vinculaban permanentemente a la Real Armada algunos Tercios de Infantería Española que, con el nombre genérico de Infantería de Armada, combatieron por tierra y mar basados en las Escuadras de Galeras y Galeones.

Su antigüedad corresponde a la del más antiguo de los citados Tercios, el Tercio Nuevo de la Mar de Nápoles, que se remonta al año mil quinientos treinta y siete.

En mil setecientos diecisiete, Su Majestad Felipe V reorganizó y asignó de forma defini  tiva las antigüedades de las diferentes Unidades del Ejército y la Armada, concediendo la de mil quinientos treinta y siete a la Infantería de Marina por Real Orden de catorce de febrero de mil setecientos veintidós. Con posterioridad, y por sucesivas Reales Ordenes y Ordenanzas de mil setecientos cuarenta y seis, mil setecientos cuarenta y ocho, mil setecientos cuarenta y nueve, mil setecientos sesenta y mil ochocientos setenta y uno, fue reiterada dicha antigüedad.

No obstante, a lo largo de los años, el Cuerpo de Infantería de Marina ha experimentado diversas vicisitudes en su estructura, por lo que, en alguna ocasión, su antigüedad se ha visto temporalmente discutida e incluso modificada hasta llegar a la situación actual. Por tanto, considerando suficientemente acreditada la primitiva antigüedad del Cuerpo y que este hecho constituye un legítimo orgullo nacional, por haber sido España la primera en tomar la decisión orgánica de crear una Infantería de Marina, a propuesta del Ministro de Defensa, y previa deliberación del Consejo de Ministros en su reunión del día ocho de julio de mil novecie  ntos setenta y ocho,

   

DISPONGO:

Artículo único.—Se fija el año mil quinientos treinta y siete como antigüedad del Cuerpo de Infantería de Marina.


Dado en Madrid, a diez de julio de mil novecientos setenta y ocho.

El Ministro de Defensa

Manuel Gutierrez Mellad


 

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici