GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
L

L'espoli fiscal vist pels EUA


 

Anònim

 

 

 

Artur Mas s'ha esforçat des que és president de la Generalitat a difondre a Europa i a la resta del món les reivindicacions de Catalunya i també els ajustos que està fent per controlar el dèficit. Ha concedit diverses entrevistes a mitjans internacionals i aquest mateix dijous assenyalava al rotatiu holandès NRC Handelsblad que trobava “impensable” que l'Estat intervingui a Catalunya.

Ara The Wall Street Journal ha recollit el guant que ha llançat els últims mesos el president i dóna la raó a la Generalitat pel que fa al tracte discriminatori que rep de l'Estat espanyol. El famós dèficit o espoli fiscal. El columnista Raymond Zhong, en un article titulat Per què Espanya no es reformarà, destaca que els catalans coneixen de primera mà el centralisme d'Espanya i posa com exemple els trens d'alta velocitat que sempre tenen com a punt central Madrid.

Però Zhong toca el punt feble de la Moncloa quan critica que l'executiu espanyol sempre intenta culpar els territoris dels problemes econòmics. “Pot fer més petits els seus incompliments i que els dels territoris es vegin més gran, simplement quedant-se més ingressos”, ressalta Zhong. Conclusió de tot plegat. Que Catalunya, una de les zones “industrials” més importants d'Europa, veu com cada any una mitjana del 9% del seu PIB es “redistribueix” o va a parar a Madrid. “En cap altre lloc d'Europa o Amèrica del Nord les transferències intranacionals són d'aquesta mida”, remata l'articulista.

Continuant amb els greuges que pateix Catalunya, també ressalta que l'amenaça d'intervenció de les comunitats per part de Mariano Rajoy és un “joc polític” per distreure respecte de les reformes que hauria d'aplicar l'executiu espanyol. I fins i tot recorda que aquesta situació pot insuflar aire a l'independentisme.

 

Incredulitat

El rotatiu es mostra incrèdul davant de les mesures que Rajoy ha assegurat que portarà a la pràctica per reactivar l'economia: “A Catalunya molt pocs confien que Madrid faci el que és correcte.” La desconfiança s'exemplifica en el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va escriure a The Wall Street Journal que l'objectiu era tenir dos contractes: un a temps complet i un altre per a temporals. Però les reformes no han reduït el nombre de contractes. El text també recull opinions del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i del catedràtic d'Economia de la UB Germà Bel.

Aquest no és el primer cop que la premsa internacional es fa ressò d'aquest panorama. L'any passat The New York Times es va decantar a favor de les tesis catalanes, i es va mostrar preocupat per “l'estrangulament financer” de què és víctima Catalunya. El diari nord-americà detallava que el finançament obliga el país a “contribuir amb un 10% del PIB” català a la hisenda espanyola, en al·lusió a l'espoli fiscal. Segons el rotatiu, en un article titulat Els dèficits de les regions incrementen les pors sobre Espanya, Catalunya es veu obligada a “donar suport a les regions més pobres a través de les taxes que recull Madrid”.

The Guardian també ha recollit més d'un cop el creixent sentiment independentista. Fa poc, per exemple, va publicar un treball irònic en què presentava una Europa dividida d'aquí a deu anys en la qual situava l'“Imperi Català”.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici