GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Ramon Canela. Marató per la independència

Ramon Canela. Marató per la independència


 
Ramon Canela

 

 

 

 

Catalunya, per conseqüència directa de l'espoliació de què és víctima per part del Reino de España, ara es veu obligada a organitzar una Marató per la pobresa, espero que les aportacions dels catalans hagin estat prou generoses per apaivagar, encara que sigui de forma minsa, l'angoixa de moltes famílies que es troben en un carreró sense sortida. Molts catalans es deuen fer la pregunta: “Com és que hem arribat a aquesta situació?” La societat catalana, que majoritàriament ha treballat de sol a sol, no es mereix haver de patir la vergonya d'haver portat una cinquena part de la població a una situació marginal. La pregunta té una resposta concreta i la coneix pràcticament tothom, el robatori continuat dels fruits del treball dels catalans ha estat dilapidat en altres contrades de l'estado, amb inútils obres faraòniques acompanyades d'una corrupció sistemàtica que ja és de sobres coneguda.

Afortunadament, sembla que ara molts dels polítics que omplen el nostre Parlament han entès que ha arribat l'hora de dir prou. Uns obertament clamen per la independència, altres encara cerquen cremar els darrers cartutxos per una entesa amb Espanya. Aquesta entesa ja se sap que és impossible, però la impotència i la por de fer el pas cap a la independència fa allargar la decisió final i definitiva de constituir un estat propi.

Pot semblar difícil d'entendre, un govern de la Generalitat que es diu nacionalista, que també pot disposar d'una majoria al Parlament per declarar la independència, “per què no ho fa?”. La resposta és molt senzilla, encara que ningú la digui: diners, per declarar la independència s'ha de disposar d'un bon coixí de diners. Ara el govern d'Espanya és el que cobra els impostos i fa transferències a les institucions catalanes per les necessitats del dia a dia; si el Parlament o el govern de la Generalitat fan qualsevol gest que iniciï el camí per trencar la submissió econòmica que pateix Catalunya, Madrid ho té molt fàcil, endarrereix les transferències i a Catalunya es desencadena el caos.

Si el govern de la Generalitat disposés d'un volum de diners suficient per subsistir les primeres setmanes, per tenir temps per organitzar la hisenda pròpia, la posició dels membres del govern i els diputats del Parlament seria molt diferent de la d'ara.

La Marató per la independència pot portar la solució, els catalans estem ja acostumats a pagar sense rebre res a canvi; amb aquesta marató els nostres diners servirien per guanyar la llibertat de la nostra societat, els diners recaptats en la Marató per la independència podrien ser retornats, podrien documentar-se com a bons patriòtics, que serien els fonaments que portarien Catalunya a ser un dels millors països d'Europa. Es podrien millorar les pensions i la sanitat, suprimir els peatges, i donar una millor atenció a les persones necessitades de protecció, també la nostra llengua seria respectada tal com es mereix. Perquè això es converteixi en realitat, solament manca que els activistes que varen organitzar les consultes populars i ara lluiten contra els peatges organitzin la Marató per la independència.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici