GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. El Coliseum barceloní

Francesc Roca. El Coliseum barceloní


Francesc Roca

 

 

 

 

El 10 d'octubre del 1923, vint i vuit anys després del 22 de març del 1895, el dia en que Louis i Auguste Lumière van presentar el seu primer film a la Societat de foment de la indústria nacional de Lyon, l'empresa Metropolitan S.A. va obrir les portes del cinema Coliseum, a la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona, a prop de la Universitat d'aquesta ciutat.

El Coliseum es va presentar com un palau de la cinematografia, la sala de projecció de films més monumental i més moderna d'Europa, només comparable al Capitol de Nova York: un cinema molt confortable amb platea, dos pisos, 50 llotges i 1.815 butaques. I, una cúpula que tindria diversos usos. Per exemple, al 1936, seu del FAD.

L'empresa va ser encapçalada per Josep Solà Guardiola, Victorià Saludes i Soca i Carles Maristany. El primer, Solà, era el propietari-director, des de feia 12 anys, de la revista El Mundo cinematográfico. Va ser una revista amb dues edicions: una per al gran públic, i una per als cinèfils (dits, aleshores, cinematografistes) que defensava la missió moral i educadora del cinema. I publicava un anuari, a partir de l'assistència de Solà a “congressos cinematogràfics celebrats a Londres, París, Brussel·les i altres festes de la cinematografia estrangera”. Era un projecte arquitectònic monumental, pràctic i utilitari al mateix temps, obra d'un arquitecte tot terreny: Francesc de P. Nebot.

 

TRES PROGRAMES

L'oferta inicial del nou cinema era molt pensada. Primer, tres programes diferents setmanals de les millors pel·lícules: Selecció Gaieté, Selecció Majèstic i Selecció Empire. Segon, una orquestra formada per 28 intèrprets per posar so als films (que encara eren muts), i que actuaria, sense projeccions, els diumenges al matí. Tercer, la climatització: calefacció a l'hivern, renovació d'aire sempre, i aire fresc a l'estiu. Amb el sistema Schneider, instal·lat per la casa Fuster-Fabra. Quart, servei sanitari especial per als infants. Cinquè, a les llotges, tauletes de te, per prendre quelcom sense necessitat de sortir de la sala.

Al mateix temps, aquesta nova empresa va introduir una innovació informativa important: la projecció a la gran pantalla, en l'espai de temps entre film i film, de les notícies del món rebudes per via telegràfica, que no havien estat recollides, ni per la premsa del matí, ni per la premsa de la nit.

La construcció de l'edifici del Coliseum va ser una obra molt complexa, en què van participar un bon nombre d'empreses. L'excavació del solar va ser obra de la casa Pujadas i Llobet “amb la seva potent màquina extractora”. Espectacular. L'esquelet de ferro el va fer Torras Martí, Ferros i Construccions: donada “la impossibilitat de transportar les enormes bigues de ferro per la seva mida i el seu pes, foren fabricades en el mateix solar on avui s'aixeca el nostre cine.”

Els totxos per fer les parets els van subministrar “en enormes quantitats el senyor Piera”, i “don Joan Molins i don Josep Balaguer facilitaren el ciment en quantitats fabuloses”. Els guixos per als baixos relleus eren de la casa Miquel Bech, la pedra de la façana i les columnes de marbre de l'entrada “foren proporcionades pels senyors Passani i Torras”. La pedra artificial, de la casa Ricart; el paviment, de Butsens; el mosaic, de Nolla; la pintura, de Vilaró i Valls; la fusteria i els parquets, de Bastús i Queraltó; les cobertes de zinc, de la Real Compañía Asturiana; la instal·lació dels parallamps, de Jordi Noble; la instal·lació elèctrica, de la Societat Espanyola, de Construccions Elèctriques; els extintors, Underwriters. Els sanitaris, de la casa S. Verdaguer; les butaques, fabricades pels senyors Josep Esteve i companyia. La serralleria, Ballarin; la neteja de la sala, amb aspiradores Electrolux; les làmpades eren Phillips; el regulador de la llum, Frey; els telèfons, Ericsson; la màquina projectora, Ernemann-Krupp; i el piano de l'orquestra, Izbal.

 

Conferències

Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-39), el cinema Coliseum va ser escenari d'algunes conferències importants de tema econòmic i cultural, que es van publicar ràpidament. Potser, pensant en la personalitat de l'autor, que era Marià Cardona Rossell, secretari general de la CNT, la Confederació Nacional del Treball, la conferència més important va ser: Aspectos económicos de nuestra revolución, pronunciada el 31 de gener del 1937. Però cal afegir-hi les conferències de Gaston Leval, Higini Noja i Frederica Montseny.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici