GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Carles Camp. La independència i la legalitat

Carles Camp. La independència i la legalitat



En aquests dies en què Catalunya ha iniciat l’irreversible camí cap a la seva independència, els espanyolistes d’aquí i d’allà s’omplen la boca i fan córrer rius de tinta sobre la suposada il·legalitat del procés de separació de Catalunya de l’Estat espanyol al·legant que és contrari a la constitució espanyola i a l’ordenament jurídic que se’n desprèn.
 
Ara bé, molta gent, fins i tot molts catalans, oblida un fet bàsic i fonamental: Catalunya (la Catalunya sota dominació espanyola) no és Espanya, ÉS D’ESPANYA, fruit d’una invasió militar.
 
No cal ser jurista per comprendre que en un context democràtic –la Unió Europea-, un estat invasor -l’Estat espanyol-, que domina un territori mitjançant l’ús de la coerció i de la força bruta, no té cap argument legal per imposar les seves lleis a un territori envaït –Catalunya-. Per tant, les lleis espanyoles, la seva Constitució, les sentències dels seus tribunals i tot el seu cos jurídic i legal és nul de ple dret a Catalunya, de la mateixa manera que les lleis alemanyes fetes i aplicades a França, Holanda o Bèlgica. durant l’ocupació nazi, no tenien cap base legal ni jurídica, i només tenien validesa per l’exercici de la coerció i l’amenaça de la força bruta de l’exèrcit ocupant i de les forces col·laboracionistes.
 
Pretendre, com ho pretenen els espanyols, que els catalans, en el seu moment, vam votar l’actual constitució i que, per tant, l’hem d’assumir, és fer trampa. I ho és perquè no hi va haver cap alternativa real: o aquella constitució o res. I, és clar, quan s’està lligat de mans i peus i emmordassat, les opcions són poques. Es tractava de triar entre una situació dolenta o una de pitjor; i vam triar la dolenta. No hi havia altra opció davant del xantatge comès per l’Estat encara franquista que volia donar l’aparença de democratitzar-se quan, en realitat, el que feia era consolidar el cap d’estat a perpetuïtat imposat pel dictador Franco; s’impedia parlar de nació catalana i s’introduïa l’eufemisme ‘nacionalitat’ o s’atorgaven prerrogatives exorbitants a l’exèrcit. Tot això, a més, amb un rerefons, cal no oblidar-ho, de persistent remor de sabres.
 
Un altre argument que acostumen a esgrimir els espanyolistes és el del no reconeixement d’una Catalunya independent per part de la comunitat internacional, en base a les interpretacions espanyoles dels tractats internacionals. Interpretacions que, com es desprèn de les declaracions d’aquesta mateixa setmana de la vicepresidenta de la Comissió Europea Vivian Reading[1], només existeixen en la imaginació de l’espanyolisme recalcitrant. En aquest sentit, seria bo recordar-los (potser ja ho saben i s’ho callen), que els Tractats d’Utrech de 1713, pels quals les potències europees reconeixien Felip V de Castella com a rei de les Espanyes i abandonaven Catalunya a la seva sort. Concretament, el Tractat XIII, pel qual aquest monarca es comprometia a respectar i mantenir les institucions i les constitucions de Catalunya; és a dir, a mantenir l’estructura d’estat que Catalunya havia gaudit fins aleshores. Igualment, es comprometia a decretar una amnistia i un perdó general un cop acabat el conflicte.
 
És obvi el total incompliment d’aquesta clàusula, ja que les nostres institucions i constitucions van ser liquidades pel Decret de Nova Planta. Igualment, la repressió contra els catalans va ser absolutament despietada i brutal, repressió que, amb més o menys violència, ha arribat fins als nostres dies.
 
Ras i curt: la legalitat espanyola ens és aliena i sense cap base legítima per ser aplicada a Catalunya i una flagrant violació dels tractats internacionals.
 
I, posats a parlar de legalitats, com és que el Partit Popular no condemna l’il·legal cop d’estat de l’exèrcit espanyol comandat pel general Franco i els seus sequaços contra el govern legítim de la Segona República Espanyola? Per què els governs espanyols dels dos grans partits, PP i PSOE, subvencionen la Fundación Francisco Franco destinada a enaltir i a promoure la figura del dictador?
 
Potser pel fet de que, al contrari de Hitler, Franco va guanyar la guerra. Això també ho oblidem sovint.
 
 
 
Carles Camp
4 d'octubre de 2012


[1] http://www.diariodesevilla.es/article/espana/1364398/ninguna/ley/dice/cataluna/deba/salir/la/ue/si/se/independiza.html


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici