GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
El Museu Marítim de Barcelona obre al públic les Drassanes de Barcelona un cop rehabilitades

El Museu Marítim de Barcelona obre al públic les Drassanes de Barcelona un cop rehabilitades


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Museu Marítim


Obres de restauració


El Consorci Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona ha finalitzat les obres de restauració de les Drassanes Reials de Barcelona amb una darrera intervenció que s’ha efectuat en una superfície total de 9.000 m². Aquesta darrera fase ha inclòs, per exemple, la rehabilitació integral de la teulada, l’anivellament del paviment, la construcció d’una nova biblioteca marítima, un nou centre de documentació, una sala per a activitats didàctiques i una sala de reserves amb les característiques necessàries per a la conservació de les peces.

L’última fase de les obres s’ha realitzat entre el 2010 i el 2012 i ha tingut un cost de 17 milions d’euros, provinents de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Foment. Les obres han consistit en la realització de tres grans projectes de remodelació que s’han fet coincidir en el temps: la millora dels pavellons més grans de l’edifici, coneguts com les Grans Naus; la rehabilitació dels contraforts de l’Avinguda de les Drassanes, i la restauració de tres elements del conjunt arquitectònic com són el Portal de la Pau, la Casa del Governador i la Casa de Manteniment

L’edifici de les Drassanes Reials se situa entre els carrers de Josep Carner, l’Avinguda Drassanes, el carrer del Portal de Santa Madrona i l’Avinguda Paral·lel. Ocupa un total de 19.000 metres quadrats, que combina espais coberts de qualitat i espais verds i de lleure per a tots els públics i que té una gran importància com a espai de convivència i relació a la ciutat, enriqueix el panorama arquitectònic local i consolida l’oferta turística i cultural nacional.

Les obres de rehabilitació de les Drassanes Reials formen part dels compromisos aprovats en el Projecte d’Actuació i Ordenació de les Drassanes Reials de Barcelona aprovat pel Ple de la Diputació de Barcelona el 30 de maig de 1986. L’origen d’aquests compromisos és la redacció del Pla Director de les Drassanes redactat el 1985, que va establir les reformes i restauracions necessàries tant per utilitzar d’una manera coherent tot l’espai edificat, com per millorar la relació del conjunt de les Drassanes amb la ciutat.

Aquest pla establia la restauració de l’edifici en quatre fases: les dues primeres es van inaugurar el 2003 amb una superfície intervinguda d’uns 5.000 m². Les dues darreres han intervingut un total de 9.000 m² . En total s’han realitzat obres en 14.000 m², dels 19.000 totals del conjunt arquitectònic. Abans del Pla Director es van fer obres a altres parts de l’edifici com ara la Sala Marquès de Comillas.

L’execució de l’obra ha comportat tancar les Grans Naus durant tres anys. En aquest espai s’hi situava la col•lecció permanent del Museu, que es va haver de traslladar peça a peça a unes naus industrials condicionades per al seu manteniment, a Navàs. Les obres a les Drassanes Reials han condicionat una sala de reserva amb climatologia especial per a la correcta conservació de les peces, un nou espai per a la biblioteca del museu, un nou Centre de Documentació Marítima i una aula d’activitats didàctiques, entre d’altres. Intervencions realitzades amb l’objectiu de preservar l’edifici, la col•lecció i per tant el futur Museu Marítim de Barcelona.

Les obres de la darrera fase del Pla Director de les Drassanes són la continuació i culminació de les diferents intervencions de restauració i rehabilitació a l’edifici entre els anys 1990 i 2003. En aquesta darrera fase s’han dut a terme tres grans projectes d’obra que s’han fet coincidir entre els anys 2010 i 2012. Els tres projectes d’obra realitzats són: la rehabilitació de les Grans Naus, la rehabilitació dels contraforts de l’avinguda de les Drassanes i la rehabilitació del Portal de la Pau, Casa de Manteniment i Casa del Governador .


El conjunt arquitectònic de les Drassanes Reials inclou 8 parts diferenciades: les Grans Naus, les Naus de la Generalitat, la Casa del Governador, la Casa de Manteniment, el Portal de la Pau, els Jardins de Baluard, l’edifici de Pere III (IV d'Aragó) i el Jardí del Rei, a l’entrada actual. Les intervencions realitzades a l’edifici en la darrera fase han rehabilitat les Grans Naus, els contraforts, i el Portal de la Pau, la Casa del Governador i la Casa de Manteniment.

En la primera i segona fase es van rehabilitar i restaurar les Naus de la Generalitat (tres naus de menors dimensions adjacents als contraforts), l’Edifici de Pere III (IV d'Aragó) (naus de l’entrada actual, pel Jardí del Rei) i el porxo de les Grans Naus (davant edifici de la Duana, al passeig Josep Carner). Així, en total, les obres realitzades al conjunt arquitectònic al llarg d’aquests 25 anys han restaurat gairebé un 80 % del conjunt monumental.



Intervencions realitzades a les Grans Naus


L’espai conegut amb el nom de les Grans Naus correspon als pavellons centrals i més grans del conjunt arquitectònic. Espai on en temps medievals es construïen les galeres i sortien al mar pels porxos del passeig Josep Carner. Les Grans Naus suposen una superfície de 6.996 m² dels 19.000 totals de les Drassanes Reials.

Les obres realitzades a les Grans Naus són: la creació d’una nova sala de reserves que permetrà conservar les peces de la col·lecció permanent del museu en bon estat; una nova aula per a activitats escolars; un nou Centre de Documentació Marítima i una nova biblioteca marítima. Entre les intervencions realitzades destaquen la rehabilitació integral de la teulada (amb aïllament tèrmic, reforç de l’estructura i impermeabilització), l’habilitació d’instal·lacions d’electricitat, climatització, calefacció, intrusió, detecció i extinció d’incendis, així com s’ha renovat per complet la pavimentació.


Intervencions realitzades a La Casa del Governador, La Casa de Manteniment i el Portal de la Pau


Les obres realitzades en aquestes tres edificacions del conjunt arquitectònic es van realitzar conjuntament i sota un mateix projecte d’intervencions arquitectòniques. Les obres van començar per la Casa del Governador l’abril de 2011, i van seguir pel Portal de la Pau i a la Casa de Manteniment.

El Portal de la Pau, situat a l’extrem de l’edifici per l’avinguda de les Drassanes cantonada amb passeig Josep Carner, era l’antiga entrada al Museu Marítim de Barcelona. Va ser necessària una rehabilitació de l’estructura, renovant i adequant climatològicament la coberta, els tancaments i restaurant la façana.

A la Casa del Governador es va detectar una patologia estructural oculta en l’embigat de fusta i forjats de l’edifici, que va fer necessària una rehabilitació integral. S’ha reforçat la coberta i els revestiments de fusta, l’estructura, totes les instal•lacions i els tancaments, també s’ha restaurat la façana. La Casa de Manteniment se situa a l’extrem de l’avinguda Paral·lel, fent cantonada amb el passeig Josep Carner. Les anomalies estructurals han requerit una reforma integral interior, tant de coberta, com d’estructura, instal·lacions, tancaments i façana.


Rehabilitació dels contraforts de l'avinguda de les Drassanes


El mal estat dels contraforts del mur de l’avinguda de les Drassanes n’han fet necessària la seva reconstrucció integral. Els contraforts es van construir a finals de la dècada dels cinquanta i presentaven greus defectes estructurals. Per aquest motiu es va procedir a l’enderroc i s’han habilitat uns fonaments profunds per garantir-ne el manteniment en condicions de seguretat.


Més informació


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici