GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
ABC-50 hitos de nuestra historia: 9) Conquesta de Toledo

ABC-50 hitos de nuestra historia: 9) Conquesta de Toledo


La fita número 9 dels “ABC 50 hitos destacables de nuestra historia" elaborats per l’historiador Fernando García Cortázar fa referència a la conquesta de Toledo.

D’entrada, sorprèn que l’autor destaqui de forma tan especial la conquesta de la ciutat de Toledo per part d’Alfons VI de Castella, un episodi més en les successives etapes de la conquesta cristiana dels diversos regnes musulmans peninsulars. De seguida l’autor ens aclareix la seva motivació profunda, quan ens explica que:

“La toma de la antigua capital goda legitimó la adopción del título imperial que su cancillería empleaba desde su ascenso al trono”


Estem davant, un cop més, d’una mostra de fatxenderia nacionalista espanyola castellanocèntrica. Però, anem a pams.

El títol d’emperador el donava el papa i només n’hi podia haver un en tota la cristiandat: l’emperador del Sacre Imperi Romanogermànic. El títol d’emperador de Bizanci no era reconegut oficialment pel papat al tractar-se d’un cristià que no estava sota l’obediència de Roma. L’atribució del títol d’emperador per part del rei castellalleonès era, per tant, un acte d’orgull i de supèrbia, a més d’un frau de dimensions colossals.

No s’entén, i l’autor no ho explica, per quin motiu la conquesta de Toledo, capital dels visigots, legitimaria Alfons a ostentar el títol d’emperador. Hem de creure que García de Cortázar considera aquesta conquesta prou important perquè el rei de Castella se sentís amb dret a atorgar-se el títol d’emperador, títol per cert, que mai havien ostentat els reis visigots

En la fantasia dels historiadors nacionalistes espanyols, Espanya ja és una realitat en època visigòtica. És a dir que segons la seva interpretació, en aquells temps, ja hi havia a la península una única nació, amb un poder únic i centralitzat a Toledo. La recuperació de la capital, usurpada pels musulmans, restablia la unitat mítica dels visigots. I aquest fet és, a ulls dels historiadors espanyols, d’una gran transcendència, ja que restaurava l’ordre natural de les coses. I, lògicament, l’artífex de la conquesta mereixia un títol que fes justícia a la seva gesta colossal.

Alfons VI no es va conformar a ser emperador de Castella, sinó que, a més, es va proclamar emperador ‘de moros i cristians’, és a dir, emperador de tots els habitants de l’antiga Hispània. Fins i tot García de Cortazar sembla adonar-se de la magnitud del disbarat, perquè no esmenta aquest detall. Tot i això, ens informa cofoi que:

“Hasta los burócratas cristianos aceptarían este estatus, asignando al rey castellano la dignidad de emperador”.

No sabem a quins burócratas cristianos es refereix. Potser vol dir que en la correspondència diplomàtica de l’època ell es presentava davant la resta nacions europees, que això tingués cap mena de repercussió política són figues d’un altre paner.

Com podem veure, l’obsessió dels castellans i els seus reis a ser amos de tota Espanya ve de fa més de nou-cents anys. I el subterfugi per justificar-ho en aquest era la possessió de l’antiga capital visigòtica i seu de la teòrica màxima autoritat de l’església romana en territori visigòtic que, cal recordar, no va aplegar la península sencera, i mai les Balears.

És clar que, com no podia ser d’altra manera, l’autor s’oblida de dos fets importants. El primer és que el rei de Castella va rebre alguna protesta, almenys del comte de Barcelona que li negava el dret a fer servir el títol d’emperador. La historiografia castellana diu que Ramon Berenguer IV va retre ‘homenatge’ a Alfons VII, nét i successor d’Alfons VI, quan aquest es va fer coronar emperador a Lleó, però ni la historiografia catalana ni la documentació de l’època no recullen aquest fantasiós acte de submissió.

Quan, el 1147, Ramon Berenguer IV envia una expedició a Almeria rep diversos suports, entre els quals el del rei castellà Alfons VII. I, a aquest rei, la Gesta Comitum Barchinonensium, la crònica dels comtes de Barcelona potser amb certa sornegueria, l’anomena ‘emperador de Tolèdol’[1], prova escrita del concepte que, a Catalunya, es tenia d’aquestes ínfules imperials.

Una altra prova de la seva inconsistència rau en el fet que, al cap de poques generacions de monarques castellans, el títol es va deixar d’utilitzar. No en sabem el motiu. Segurament, per què es tractava d’una autoproclamació sense cap repercussió ni validesa més enllà de la cort castellana.

Ras i curt: la versió dels historiadors espanyols de la conquesta de Toledo és una mostra més de la seva malaltissa obssessió per l’existència d’una Espanya unida sota un poder únic i centralitzat ubicat a Castella des de temps immemorials.

 

Carles Camp

 

 

 



[1] Antoni Rovira i Virgili, Història Nacional de Catalunya, Edicions Pàtria, Barcelona, 1926, Vol. IV, p. 92.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici