GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Ricard Palou. 140 anys de la proclamació de l

Ricard Palou. 140 anys de la proclamació de l'Estat català


Ricard Palou

 

Avui, 9 de març del 2013, es commemora el 140è aniversari de la proclamació de l'Estat català del 1873. Aquest primer gran acte de sobirania política catalana des del decret de Nova Planta va ser possible gràcies a l'actitud enèrgica del diputat republicà Baldomer Lostau, que el va proclamar des del Palau de la Generalitat, antiga seu de la Diputació de Barcelona.

Tres dies més tard, l'incipient Estat català va quedar en suspens després de rebre el compromís del govern de la Primera República que la nova constitució republicana seria federal i que l'exèrcit espanyol es retiraria de Catalunya, on des del 1714 havia actuat com una autèntica força d'ocupació. Aquesta situació va ser semblant a la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià, el 14 d'abril del 1931.

És una injustícia que a Barcelona, capital de Catalunya, el nom de Baldomer Lostau no figuri al nomenclàtor, per la qual cosa les entitats sotasignades demanem a l'Ajuntament que iniciï els tràmits per possibilitar-ho. Com que Lostau va ser escollit diputat per la vila de Gràcia, entenem que seria oportú que una via d'aquell districte li fos dedicada.

La nostra proposta és que es canviï el nom de l'actual avinguda Príncep d'Astúries, ja que fa referència a un títol nobiliari foraster, aliè a la tradició catalana, i que avui porta el fill del decadent hereu del dictador Franco, darrer representant de la degenerada i corrupta nissaga borbònica. Aquesta avinguda, que fins al 1939 estava dedicada a Enric Prat de la Riba, va ser rebatejada pel règim franquista amb la present referència monàrquica. Per tant, ja que Prat de la Riba ja té una plaça a Barcelona, demanem que aquesta avinguda passi a tenir el nom de Baldomer Lostau, pare del primer Estat català des de la desfeta del 1714.

Durant tres segles, el Regne d'Espanya ha negat, reiteradament i amb malvolença, els drets històrics de la nació catalana i la llibertat del nostre poble a decidir democràticament el seu esdevenidor. Amb la brutal retallada i absolut menyspreu al darrer Estatut, Catalunya ha estat implícitament exclosa de la Constitució, i no hi ha motiu per sentir-se subjecte a cap legalitat emanada de les presents institucions espanyoles.

Per tant, recomanem amb fermesa que, en uns moments de greu crisi política i econòmica, les autoritats catalanes s'emmirallin en l'exemple de Lostau i els seus col·laboradors, els autèntics republicans federals. I que, si per defensar els drets de Catalunya i la seva gent s'ha d'actuar unilateralment per preservar la nostra sobirania i benestar, es faci sense recança ni dilació. El nostre futur col·lectiu pot dependre d'aquesta suprema determinació.

 

Visca la República Catalana!

Comissió de la Dignitat, Catalunya Sí, Catalunya Acció (CA), Catalunya Diu Prou, Cercle Català de Negocis (CCN), Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), Fundació Catalunya Estat (FCE), Fundació President Macià, Institut Nova Història (INH), Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), Sobirania i Progrés, Societat Catalana de Lliure Opinió (Socall), Ara o Mai!, Associació Catalana d'Acció Exterior Welcome Mr President, Associació Patriòtica Catalunya 1640, Associació Germans Badia, Xarxa d'Establiments amb Consciència Nacional (Xecna), Moviment de Cultura Popular El Sotrac, Palestra, Club FNEC

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici