GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
S

S'imposa la tesi que sant Pau es va exiliar a Tarragona


 
Anònim

 

Els últims anys de la vida de Pau de Tars, una figura clau en la predicció del cristianisme, és des del segle II objecte de controvèrsia. No hi ha acord sobre si el van condemnar a ser decapitat després d'un judici romà i si, abans, va ser castigat amb l'exili. Un congrés internacional, en el qual han participat prestigiosos professors de teologia d'arreu d'Europa i els Estats Units, celebrat a Tarragona, ha arribat a la conclusió que sant Pau sí que es va exiliar: ho va fer a Tarragona i va ser jutjat com a ciutadà romà.

"Hi ha una mancança de documents històrics sobre els últims dies de sant Pau: és un tema que ha fet córrer molta tinta, però finalment s'ha arribat a un consens", explica el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig. Pau de Tars va ser un jueu que va perseguir els cristians fins que es va convertir al cristianisme. Com a missioner va estendre la seva creença a tot l'Orient. Va ser jutjat, acusat de provocar aldarulls al temple de Jerusalem i condemnat a morir decapitat. "S'han esvaït molts dubtes sobre si era o no un ciutadà romà. El dret romà estipula que només s'hi pot apel·lar si s'és ciutadà romà. Ell ho va fer, i, per tant, el més plausible és que va tenir els mateixos drets que un ciutadà romà", assegura Puig.

"Cada vegada més autors asseguren que es va exiliar i el més segur és que ho va fer a Hispània", afirma el degà. A la documentació que s'ha trobat es parla d'un exili -a Roma l'exili volia dir falta de llibertat absoluta, era un enterrament en vida- a una capital de província romana, amb un governador romà, i a prop de Roma. Es parla d'una ciutat amb port de mar. "L'única capital de província amb governador romà prop del mar era Tàrraco", argumenta Puig.

Pel degà, sant Pau és una de les figures més fascinants de l'Evangeli: "Va tenir com a missioner una activitat frenètica i després va passar a ser un presoner que no es podia moure", explica Puig.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici