GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Barcelona, a punt per al Tricentenari del 1714

Barcelona, a punt per al Tricentenari del 1714


El programa de l'Ajuntament conté més de vuitanta activitats per commemorar l'aniversari del setge

Barcelona inverteix 2,5 milions d'euros en la programació, que s'inicia aquest setembre

 
Mercè Miralles

 

Ja ho tenim aquí. El 9 de setembre començarà la commemoració dels tres-cents anys del setge de Barcelona. És la data d'inauguració d'El Born Centre Cultural, l'emplaçament en què es representarà l'Auca del Born, de Jordi Casanovas. Són les dues primeres activitats d'un programa que s'allargarà fins al setembre del 2014, i que conté més de vuitanta cites. Ahir, l'alcalde, Xavier Trias; el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i els comissaris dels actes del Tricentenari, Toni Soler (Barcelona) i Miquel Calçada (Catalunya), van presentar oficialment el programa barceloní. De moment, dèiem, hi ha més de vuitanta actes, però aquest nombre s'anirà ampliant els pròxims mesos. Aviat s'ha de saber també quina és la programació elaborada des de la Generalitat, i que, a més a més de Barcelona, inclourà altres poblacions històriques, com ara Cardona.

“Barcelona és un mirall del que succeeix culturalment a tot el país. Volem posar al servei d'aquest país l'impuls de la ciutat. Barcelona és la capital de Catalunya”, va dir Trias durant la presentació. I hi va afegir: “L'Ajuntament i la Generalitat anem junts. Volem que sigui un èxit, i no només de Barcelona!”.

Viure lliure és el lema que ha escollit Barcelona, protagonista principal de les commemoracions. Els objectius, ambiciosos, d'aquest programa –amb un pressupost de 2,5 milions d'euros–, són molts. Per exemple, recordar que la Barcelona que va viure el setge no era decadent, sinó al contrari, molt dinàmica i desitjosa de tractar de tu a tu les potències internacionals. Una Barcelona en expansió. Va assenyalar Trias: “Tres-cents anys després, Catalunya torna a debatre quin ha de ser el seu futur polític. Cal, doncs, que tothom hi estigui implicat, que no sigui una commemoració institucional!”. La Barcelona actual, que recordarà el 1714 al llarg d'un any, farà memòria, però farà una crida també a la participació i a la festa. Tot plegat ha de servir, enmig d'un ambient positiu, gens victimista, per agafar “força i embranzida per progressar socialment i políticament com a poble”. Jaume Ciurana va expressar-se en el mateix sentit, tot insistint en el paper vertebrador del Born: “És interessant pel que hi va passar, però sobretot és interessant pel que hi passa ara.”

En la seva intervenció, Miquel Calçada, comissari dels actes del Tricentenari a Catalunya, va destacar la dimensió de futur que té l'aniversari. Dimensió de futur i política... “Més que mai, la ciutadania vol participar en les decisions que marcaran el futur de les noves generacions. La commemoració ha de ser positiva, imaginativa, pròpia de l'esperit constructiu de Catalunya. No pot ser un any de planys! És un any per imaginar un nou escenari.” En resum: “Saber qui som, saber d'on venim i projectar-nos més enllà. Hem de reforçar la nostra autoestima.” Projectar-se vol dir també tenir presència internacional: “Recordar la història? Només? Fer-la!”

Toni Soler, comissari del Tricentenari a Barcelona va explicar els continguts del programa. S'ha intentat defugir tant el “presentisme”; és a dir, una excessiva politització, com l'“historicisme”, de recrear-se en el passat. “Fem una doble aportació: diàleg entre passat i futur, i mostrar al món el millor de la creativitat d'aquesta ciutat.”

 

El Born, protagonista de l'obertura

El 9 de setembre obre El Born Centre Cultural, eix del Tricentenari. Així ho va anunciar el tinent d'alcalde Jaume Ciurana. S'hi farà l'espectacle Auca del Born, d'homenatge als barcelonins del 1714.

Exposicions per revisar el passat i el futur

La Barcelona del 1700. De les pedres a les persones estarà permanentment al Born. Fins a aconseguir-ho! El setge del 1714 –també al Born– i El món del 1714 –al Muhba– seran temporals.

La Mercè, una festa del 1700 a la Ciutadella

Del 20 al 24 de setembre, al parc de la Ciutadella, es farà un viatge en el temps cap a la Barcelona del 1708: teatre de carrer, música de l'època, personatges del moment... Fins i tot, una taverna.

Primera edició de Barcelona Novel·la Històrica

Per primera vegada, la novel·la històrica serà la protagonista. Serà de l'11 al 16 de novembre, al Born. Aquest any, la trobada estarà dedicada a la narrativa centrada en el 1714 i la Guerra de Successió.

Circuit d'arquitectura efímera al carrer

L'arquitecta Benedetta Tagliabue i el director d'escena Àlex Ollé són els autors del projecte BCN Re.set, que farà canviar l'aspecte d'espais històrics, com ara els de la plaça dels Àngels i la de Salvador Seguí.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici