GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Manresa recorda la crema de la vila durant la Guerra de Successió

Manresa recorda la crema de la vila durant la Guerra de Successió


Manresa recrea la crema de la ciutat a mans de les tropes borbòniques

 
 
La plaça Major de Manresa s'ha omplert aquest dissabte a la nit en l'inici dels actes de commemoració dels 300 anys de la crema de Manresa a mans de les tropes borbòniques. Abans, a la tarda s'ha iniciat un itinerari de la ciutat cremada amb el suport del Museu d'Història de Catalunya i la Fundació Independència i Progrés. El recorregut segueix els principals espais de la ciutat que es van cremar l'agost de 1713 a partir de quatre plaques informatives en els punts emblemàtics que formen la Ruta 1714 de les Viles Cremades. La visita ha estat explicada pels historiadors Francesc Serra i Francesc Comas, amb l'ajuda de Jordi Rodó.
 
Al vespre, el saló de sessions de l'Ajuntament ha acollir l'acte institucional amb la presència de molts alcaldes de la comarca i amb l'absència del retrat de Juan Carlos I. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va ressaltar la centralitat de Manresa en els actes de commemoració, i que la commemoració arriba en el millor moment pel que fa a la reivindicació, "en un moment que hi ha un nou intent de recentralització a l'estat" que vol eliminat drets i llibertats a Catalunya i als municipis.
 
L'historiador i director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro ha fet un recull dels fets de la Guerra de Successió a Catalunya. Miquel Calzada, comissari del Tricentenari de la Guerra de Successió, ha situat els actes de Manresa en el context de les celebracions que es faran a nivell nacional, i la presidenta del Consell Comarcal del Bages ha desvetllat alguns dels actes que es faran a nivell de Catalunya. L'últim a intervenir ha estat el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs que ha vist l'acte inaugural del Tricentenari com un acte de "legítima i pacífica defensa" contra els intents d'Espanya de negar a Catalunya a votar el seu propi futur.
 
Un cop acabat l'acte, la plaça ha reviscut aquest capítol de la història manresana amb la recreació escènica de la crema de la ciutat amb la participació dels grups de teatre del Poble Nou, l'Espantall, els Carlins, col·lectiu Jueus de l'Aixada, Pessebre Vivent del Pont Llarg, Ben Grillats i Paranys; dels grups de recreació històrica dels Miquelets de Catalunya i Festa Barroca de Moià; dels grups de dansa de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages, grup de Dansa Cor de Catalunya, Casal Cultural Dansaires Manresans i Tradiball en dansa; també hi han participat les entitats corals de l'Orfeó Manresà, Capella de Música de la Seu, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil, Coral Parroquial del Poble Nou i membres del Cor de Veus blanques del Conservatori Municipal de Música de Manresa. L'espectacle ha estat dirigit per Toni Fornells i Eva Cuadrado i ha tingut tres parts amb teatre, música, dansa i pirotècnia. Al final de l'actuació el públic que omplia la plaça ha cridat "independència" i s'han cantat els Segadors.
 
 

 

Manresa recorda la crema de la vila durant la Guerra de Successió amb un espectacle de música, dansa i teatre

 
 
Anònim

El 13 d'agost del 1713 un exèrcit borbònic format per 4.000 soldats va incendiar Manresa. La meitat de la ciutat, unes 522 cases, van quedar totalment cremades i part del patrimoni de la vila va ser arrasat. Es tracta d'un dels episodis més dramàtics de la ciutat i, segons l'historiador Francesc Serra, va significar el principal exemple de repressió a Catalunya durant la Guerra de Successió (1712-1714). Per commemorar els 300 anys d'aquest episodi, 500 voluntaris recreen avui la crema de Manresa en un espectacle que combinarà música, dansa, teatre i foc. L'esdeveniment, que dura aproximadament 45 minuts, es fa a la Plaça Major.

Ara, 300 anys més tard d'aquests fets, més de 500 voluntaris recrearan el que, segons l'historiador Francesc Serra, va significar 'un dels episodis més dramàtics de la història de Catalunya' i que va suposar la crema de 522 cases -la meitat de la ciutat- i la destrucció d'un important patrimoni com l'Església del Carme o la capella de la Mare de Déu de Montserrat. Després d'aquests fets, segons Serra, 'un munt de ciutats van decidir jurar obediència a Felip de Borbó davant la por i l'amenaça d'aquesta política de terra cremada'.

Segons el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, la data no coincideix exactament amb els 300 anys de l'episodi - que seria el 13 d'agost- per aconseguir una major afluència de manresans a l'acte.

L'esdeveniment d’avui serveix per obrir els actes de commemoració del tricentenari de la Guerra de Successió i tindrà lloc després de l'acte institucional, que es farà al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa i comptarà amb la presència dels alcaldes dels cinc municipis bagencs afectats durant la Guerra de Successió: Cardona, Moià, Talamanca, Castellbell i el Vilar i Sallent. A més, l'acte també comptarà amb la presència del conseller de Presidència, Francesc Homs.

A banda d'aquest espectacle, per commemorar els 300 anys de la Guerra de Successió s’ha creat un itinerari per la ciutat cremada. D'aquesta manera, s'han instal·lat quatre plaques en llocs emblemàtics i un tòtem informatiu que formarà part de la Ruta 1714, finançada pel Museu d'Història de Catalunya. A més, la commemoració també compta amb un conjunt d'actes com conferències, exposicions o la publicació d'un dossier monogràfic sobre aquests fets.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici