GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
12 d

12 d'octubre, robatori i especulació sense límits


Anònim
 
 
Els espanyols ens tornen a marejar amb el seu “Dia de la Hispanidad”, hi ho celebren tant cofois com si fos una gran gesta. De fet la gesta va consistir en apropiar-se del que va aconseguir l’almirall català Joan Cristòfol Colom, amb naus i tripulacions catalanes, sortint de les nostres costes (de Pals d’Empordà) i amb finançament català: la Descoberta més gran de la Història mundial, un Nou Món que inicialment es va anomenar Les Índies Occidentals i ara es coneix com a Continent Americà.
 
Una gesta comparable a l’arribada de l’home a la Lluna i que va venir seguida d’una conquesta que també s’atribueixen, però que estudis recents comencen a desmentir i aviat es demostrarà que la van fer expedicionaris catalans, de punta a punta del continent. Sí que se’ls pot atribuir la colonització d’aquelles terres i l’espoliació absoluta a què les van sotmetre, sense tenir en compte el nombre de vides humanes que això pogués suposar. Només ens hem de fixar en alguns detalls que els censors de Felip II (durant la segona meitat del segle XVI) es van descuidar de retocar en els arxius oficials.
 
Citar només els dos més evidents: 1. El dibuix de la “Villa de Palos” que correspon exactament a la de Pals i és perfectament constatable avui dia perquè conserva intacte el seu perfil medieval. 2. Els tres dies que la primera expedició colombina va trigar, en tornar del primer viatge, per recórrer la distància entre Sevilla (suposat lloc de desembarcament) i Barcelona , on els van rebre ses Catòliques Majestats, i això després que la comitiva fes nit al monestir de Sant Jeroni de La Murtra de Badalona. Només pensant per un moment en com eren les comunicacions al segle XV ja es fa evident el descuit que van tenir els censors. Però amb la feina ingent que deurien tenir a retocar, amagar, destruir i modificar tanta informació és normal que se’ls acabessin passant per alt alguns detalls.
 
Tot això es va fer per tal que l’apropiació d’aquests territoris catalans i les seves riqueses no es digués en el futur que havia estat un robatori. I és que Felip II necessitava molts cèntims per a guerrejar amb tothom i tot i així, les seves arques, van fer fallida dues vegades. Als seus imperials hereus els va semblar que quedava prou bé dir que posseïen (i després que havien posseït) un imperi on no es ponia el sol, com si l’haguessin conquerit ells. Nosaltres ja sabem que els espanyols, si es tracta de robar i espoliaar, són uns mestres, i pel que fa a canviar la història el mateix. De fet s’hii dediquen des de fa segles i principalment a costa nostra. I no cal dir que encara es permeten de dir que som nosaltres els qui la volem canviar. El que volem és que parin de robar, d’espoliar, de mentir i de presumir del que no és seu.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici