GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions

Recomanacions

Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
16 d

16 d'octubre fins al 6 de gener de 2014, Exposició "Els papers del CADCI. Memòria Recuperada"


L´any 1903 es va fundar el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI) per tal d´agrupar i acollir els dependents assalariats, aquells que, en lloc de treballar darrere un torn, una premsa o un teler, ho feien darrere un taulell –d´aquí el malnom dels "saltataulells" . L´entitat resumia l´objectiu principal de les seves activitats i serveis sota el lema "per a Catalunya, llibertat; per al dependent, millora" .

Durant la guerra civil (1936-1939), el CADCI, que ja tenia més de 60.000 socis i sòcies, es va mantenir lleial a la República i al Govern de la Generalitat. Dies després de l´entrada de les tropes de l´exèrcit rebel a Barcelona, la seu de l´entitat va patir un dels decomissos més importants de l´espoli documental de Catalunya. La documentació seleccionada es va incorporar al fons de l´actual Centro Documental de la Memoria Histórica, a Salamanca, i va servir, fonamentalment, per a l´acció repressiva de la dictadura franquista (1939-1975) contra persones i empreses que hi figuraven esmentades.

Després de més de 35 anys de democràcia, els "papers" del CADCI estan retornant de manera incompleta i mutilada. Els continguts que es presenten en aquesta exposició, complementats amb fons de diversos arxius, provenen del fons retornat al CADCI l´any 2012, en aplicació de la Llei 21/2005 de restitució. L´estudi d´aquesta documentació, que es conserva a l´Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ha permès entendre l´estructura, l´acció, la ideologia i l´evolució de la maquinària repressiva de l´Estat franquista. Al mateix temps, ha permès reconstruir els 110 anys d´història de l´entitat. Actualment, el CADCI segueix actiu a la seva seu de la Rambla de Santa Mònica, propietat de l´Estat espanyol des de la seva requisa l´any 1939.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici