GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Carles Camp. La bandera catalana, Anglaterra i els Estats Units

Carles Camp. La bandera catalana, Anglaterra i els Estats Units


Fa pocs mesos vam publicar en aquesta web un article sobre la bandera que duien les embarcacions de l’anomenada Armada Invencible, la flota amb què Felip II de Castella va intentar envair Anglaterra.

 http://www.histocat.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART02476

En l’article, però, hi ha un error que cal destacar, i no tant sols per l’error en sí, sinó per les conseqüències que se’n podrien derivar.

Així ens ho ha fet notar l’amic i company Enric Guillot, que ha tingut l’amabilitat d’enviar-nos un important aclariment.

Concretament es refereix a aquest paràgraf de l’article esmentat:

Hi ha un document gràfic que demostra qui va organitzar aquesta enorme empresa marítima. Es tracta d’un quadre, fet poc després de l’expedició en què s’hi pot veure clarament una bandera catalana a la popa de la nau que està en primer pla i com els homes que ja han desembarcat, a l’esquerra de la imatge, duen també la bandera catalana.” 

L’Enric Guillot ens aclareix:

“Aquesta darrera frase en vermell no és certa. Es tracta de la reina Elizabeth I d’Anglaterra que està en la localitat de Tilbury, observant la derrota de l’Armada Invencible en la batalla de Gravelines.

Els Tudor duien/utilitzaven els pals catalans des que Caterina d’Aragó (la filla petita de Ferran el Catòlic), es va casar primer amb Artur, príncep de Gales, tot i que als pocs mesos va enviudar. De seguida es va tornar a casar de nou amb el conegut Enric VIII d’Anglaterra, germà menor de l’anterior. És per aquest motiu que durant la dinastia dels Tudors el anglesos fan servir banderes “de tipologia catalana”. De fet si agafes les diverses pintures de l’Armada Invencible, podràs veure com els anglesos fan servir banderes amb pals blancs i vermells, com en l’exemple anterior. També hi ha exemples en les pintures de les incursions de Francis Drake entre d’altres.

Penso que aquesta bandera “de tipologia/ascendència catalana”, fou la precursora de la bandera de la “British East India Company” la de les Colònies Britàniques de Nord Amèrica i d’aquí de pet evolucionant cap la bandera dels USA. Per tant, no s’ha de descartar que, per aquest motiu entre d’altres, la bandera catalana fos la “besàvia” de la bandera dels USA.

No és menys cert que els Tudor també fan servir durant tot el segle XVI senyeres ratllades negres+blanques, blaves+blanques, verdes+blanques, grogues+blanques, a banda de les ja mencionades i més comunament representades vermelles i blanques... Però tot això son figues d’un altre paner que encara s’ha d’investigar a fons. ”

En efecte, aquesta hipòtesi, amb molta probabilitat esdevindria certa si es pogués fer una recerca a fons sobre el tema per mirar de confirmar, o no, la possibilitat que el que explica l’Enric Guillot sigui realment cert, que la bandera dels Estats Units provingui de la catalana.

Que de fet no seria gens estrany, ja que al independitzar-se de Gran Bretanya els tretze estats es van associar d’una manera confederal molt similar a la que ho havia fet en els seus temps la Corona Catalana, on cada estat de la Corona gaudia del seu propi parlament i de les seves pròpies lleis, tot i canviant la figura del monarca per les figures del President, Congrés i Senat i fent que el governador de cada estat fos nomenat pels seus propis ciutadans i no pel poder central del conjunt de la nació. Però això ja és un altre tema que mereix ésser desenvolupat a part.

 

 Carles Camp

22/04/2014



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici