GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Armand Sanmamed. La família Gil (I): el gas

Armand Sanmamed. La família Gil (I): el gas


L’agència Platts, actualment una divisió de la multinacional nord-americana McGraw-Hill, és una proveïdora d’informació sobre energia i metalls i una font d’avaluacions de preus de referència en els mercats d’energia. Platts elabora un ranking anual de les principals empreses energètiques mundials, el Platts Top 250. L’any 2013, la catalana Gas Natural Fenosa va aconseguir per cinquè any consecutiu la primera posició en la classificació d’empreses gasistes d’aquest ranking.

La producció, distribució i comercialització de gas per a consum públic i particular té una llarga història a Catalunya on va néixer la primera companyia per a l’enllumenat amb gas de l’estat Espanyol, l’any 1843. Una llarga història que té a veure amb una de les nissagues d’emprenedors més importants de Catalunya, la família Gil que en els seus orígens es dedicava al comerç marítim (12 vaixells en propietat i 30 de relacionats que des de Tarragona, Ciutat de Mallorca o Barcelona, tenien destinació sobretot a Llatinoamèrica, però també a altres punts com Sant Petersburg) però que, aviat, es va anar expandint cap als negocis del gas, de la sal, la compra de finques provinents de la desamortització de Mendizábal o la creació d’una casa de banca a París.

El patriarca de la família, Pere Gil Babot (1783-1853), diputat liberal per Tarragona durant diverses legislatures a Madrid, on residiria entre 1836 i 1843, va teixir una xarxa de negocis a Barcelona, París i Londres en què destaquen la Empresa de la Sal del Principado de Cataluña, que va tenir el monopoli per al Principat (1831), la Compañía de Minas de Cataluña y Aragón (1842), la Compañía de Canalización del Ebro (1852) o adquirint béns procedents de la desamortització de Mendizábal, com el castell Riudabella, antiga propietat de Poblet. També va destacar com a col·leccionista d’art i mecenes: 20 de les seves peces estan actualment al MNAC.

 Pere Gil va fundar i posar en funcionament la primera societat per a l’enllumenat amb gas d’Espanya, l’antiga Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas de Barcelona (1843), anomenada popularment Gas Lebon, antecedent històric de l’actual Gas Natural Fenosa, en avalar l’industrial francès Charles Lebon que aportava el background tecnològic. La Catalana actuaria en règim de privilegi exclusiu -monopoli- atorgat per l’Ajuntament de Barcelona sobre dos tipus de demanda, la pública i la particular, fins als anys 1870, quan es va desvincular del consum públic i es va dedicar al consum particular.

Dels seus fills, Pere Gil Serra (1814-1867) es dedicarà a les finances: crearà la Banque Gil a París (1846) i serà un dels fundadors de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Barcelona (1844). Josep (1815-1877) tindrà cura dels afers de La Catalana entre 1842 i 1872. Pau (1816-1896) substituirà Pere en el negoci financer i deixarà un important llegat que permetrà iniciar la construcció del nou Hospital de la Santa Creu, que en honor seu serà rebatejat com a Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu. Claudi (1827-1879), enginyer que dissenyarà un ferrocarril per a la Carbonífera de Siero y Langreo (1852) i, especialment, un nou tipus de gasòmetre telescòpic per a la fàbrica de la Catalana ala Barceloneta, que va ser adoptat per la majoria de les empreses de gas europees, reconegut com un avenç per la indústria anglesa i del qual se’n farien ressò les publicacions més prestigioses de l’època. Leopold (1826-1911), que els sobreviurà a tots i que haurà d’abandonar la seva inclinació per la pintura per administrar els béns de la família, s’ocuparà directament de les obres del nou hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

  

Armand Sanmamed

29/04/2014



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici