GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. L

Francesc Roca. L'aptitud econòmica de Catalunya (1927-1929) (2)


Al gran llibre de 1927-29 de Carles Pi i Sunyer sobre les causes de la continuïtat del creixement de l'economia catalana titulat L'aptitud econòmica de Catalunya hi ha unes pàgines sensacionals dedicades a la complexitat psicològica dels empresaris, els menestrals i els obrers catalans. De fet, “el fenomen de la dualitat es dóna també entre els nostres economistes, la gran majoria dels quals tenen una personalitat complexa, i ajunten a les doctrines de l'economia i a les realitzacions pràctiques diverses especulacions espirituals d'un altre ordre”.
Hi ha, segons Pi i Sunyer, nombrosos exemples d'empresaris on es pot observar nítidament aquesta dualitat: “La coexistència de la funció econòmica amb manifestacions d'un altre caràcter espiritual”. Els casos que presenta són ben diversos.
 
En primer lloc, i destacadament, Francesc Cambó. La síntesi de la seva personalitat que en fa, al 1929!, és clara: Cambó és un “financer típicament representatiu del concepte modern de cap d'empresa, i ensems, i sobretot, polític, creador de la Fundació Bernat Metge i col·leccionista de pintura clàssica”. Uns anys més tard, hi hauria afegit: la Fundació Bíblica catalana, la Història de Ferran Soldevila i el Diccionari de Pompeu Fabra.
 
Segueixen altres noms de temps anteriors: Joan Güell i Ferrer, l'home del Vapor Vell de Sants, definit com a “industrial, comerciant, financer, pilot i parlamentari”. I pare d'Eusebi Güell i Bacigalupi, l'home que finançà, un temps, els viatges del poeta Jacint Verdaguer i encarregà a Antoni Gaudí la ciutat jardí del Parc Güell, l'església de la Colònia Güell i la seva pròpia casa, al Raval: el Palau Güell.
 
També Josep Ferrer Vidal, l'home de la fàbrica de la Rambla de Vilanova i la Geltrú, “fabricant, polític, home de vasta cultura i poeta diletant en els seus lleures”. Autor, per exemple, d'un llibre sobre la crisi econòmica europea (1875). O Manuel Girona, impulsor del Banc de Barcelona, “financer, propulsor de la construcció del Liceu i restaurador de la Catedral (de Barcelona)”. I propulsor, també, del Canal d'Urgell. O Llorenç de Balanzó, que “copiava la primera versió catalana de la Divina Comèdia al seu despatx de colonials, entre les visites dels corredors i mentre feia els ajustos”.
 
Més proper, per edat, Pi presenta l'empresari Lluís Plandiura, que tenia plantacions de canya de sucre, un home “que pot partir l'activitat entre el comerç i la seva valuosa col·lecció artística, tan intel·ligentment aplegada”. La col·lecció Plandiura d'art modern català seria, uns anys després, comprada pel Museu d'Art de Catalunya.
 
La idea de Pi Sunyer és interessant: alguns industrials catalans desenvolupen de forma professional, o intel·ligent, diversos tipus d'activitats en camps aparentment molt allunyats de la seva dedicació principal.
 
El mateix succeeix amb els economistes. Els exemples que posa són: Llàtzer de Dou, professor a Cervera, “personalitat de vasta cultura, president de les Corts de Cadis”; Eudald Jaumeandreu, professor d'economia de la Junta de Comerç, “esperit turbulent i dissociat”; Bonaventura Carles Aribau, “el poeta de l'Oda a la pàtria”; Josep Sol i Padrís, que “deixà la carrera literària pels estudis econòmics i la defensa del treball”. També, Joan Illas i Vidal, Pere Estasen (v. L'Econòmic, 19 i 26/11/2011). I altres noms d'economistes on “la complexitat es fa encara més visible”: Frederic Rahola, Guillem Graell, Pere Coromines (v. L'Econòmic, 17/12/ 2011), Manuel Reventós, Joan Crexells (v. L'Econòmic, 18/6/2010).
 
El comerç amb Espanya
Al primer govern de la Segona República espanyola, Jaume Carner, ministre d'Economia, nomenà Carles Pi Sunyer com a director general de comerç del govern de l'Estat espanyol. Des d'aquest lloc, Pi Sunyer va estudiar les estadístiques de tots els fluxos comercials entre Catalunya i Espanya. En termes de valor, la conclusió era que hi havia equilibri, amb un cert superàvit a favor de l'economia catalana. Tot i que “Catalunya compra a Espanya (blat, llana, carbó, carn) a preus més cars que no li ven (teixits, adobs, fàrmacs, automòbils, calçat)”.
 
L’Econòmic 4/4/2015


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici