GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Les 5 perplexitats de Maria Pi

Francesc Roca. Les 5 perplexitats de Maria Pi


Al 1932, la publicista Maria Pi i Ferrer (Barcelona, 1884-1960), formada a l'Escola normal de Seta (Llenguadoc), va participar en un cicle de conferències sobre la situació econòmica organitzat per l'Ateneu Polytechnicum en el qual van parlar algunes de les personalitats més destacades del moment. Concretament, l'enginyer Josep M. Tallada, que seria diputat per la Lliga Regionalista; el republicà Carles Pi Sunyer, futur conseller, alcalde, ministre; el socialista de Vic Manuel Serra i Moret; el tot terreny Jaume Miravitlles; Elionor Serrano, que hi defensà les formes cooperativistes; Joaquim Maurin, que analitzà les manifestacions feixistes, de Polònia a Argentina.
 
La contribució de Maria Pi fou, sortosament, publicada per una associació de la qual n'era membre, el Lyceum Club, amb el títol: Una visió femenina del moment present (Barcelona, 1932). En aquest text, Maria Pi, a més de resumir les conferències anteriors a la seva, va presentar les cinc perplexitats, o els cinc dilemes, de la societat, i de l'economia, dels anys 1930, que, com veurem tot seguit, no són gaire diferents de les perplexitats dels anys 2010.
La primera perplexitat és el dilema Llibertat i Igualtat. De fet, “ambdós preuats i ambdós tan enemics que, d'un segle i mig ençà, tot, especialment els homes de la vella Europa, que els heretaren amb la senyera de la Revolució francesa, en recerquen, en va, la conciliació”.
 
El segon dilema, la segona perplexitat està molt lligada a la primera. És: Igualtat i estímul. Aquí, Maria Pi afina molt: “L'estímul treballant contra la Igualtat: fent-se imperiosament necessari el perfeccionament de l'home.” Ara bé, “les Repúbliques dels Iguals han de fer concessions a l'estímul augmentant la seva escala de sous”. L'estímul va contra la igualtat.
La tercera perplexitat deriva d'un doble fenomen contradictori. D'una banda: “A través de la ràdio, del cinema, de les distàncies vençudes, la consciència humana pren una amplitud col·lectiva... per tot el món.” D'altra banda: “Les veus de la terra, de la llengua, reclamen llur dret a la nacionalitat, a la consciència de grup, nombroses com mai.” Globalisme (abans d'internet!) i, alhora, localisme (abans del boom dels petits estats iniciat el 1989).
 
La quarta perplexitat té, també, un fort contingut econòmic. A desgrat dels esforços dels educadors, el comportament de l'home, dins i fora dels mercats, no és sempre resultat del càlcul racional. De fet, “els educadors, mestres i pedagogs veuen lluminosament en l'educació la palanca que ha de regenerar, transformar, recrear noves ànimes humanes”. Però, al mateix temps, s'ha descobert l'altra cara: “Els estudis de psicologia, de psicotècnica, amb Freud al capdamunt, ens descobreixen el món dels instints, del subconscient, inaccessible a la raó, més fort que la intel·ligència.”
 
La cinquena perplexitat és la presència d'homes i de dones en els mercats de treball. D'un costat, “l'home pot albirar un esdevenidor cada dia més alliberat de la servitud del treball utilitari i assalariat”. Ara, al mateix temps, “totes les dones, llar enfora, han sortit a la lluita, desvaloritzant, per la sobra de braços, la valor ja sempre malmesa del treball”.
 
Club Femení i d'Esports
Fundat a Barcelona, el 1928, com a Club Femení d'Esports, per Teresa Torrens i Enriqueta Sèculi. Uns anys després, hi afegiren una i entre Femení i Esports. L'objectiu del petit canvi era explicitar la seva veritable vocació, és a dir, ésser, en primer lloc, un club de dones i, en segon lloc, un club per a la pràctica d'alguns esports. Maria Pi Ferrer en seria un membre actiu.
 
L’econòmic 24/05/2015


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici