GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
La «Dent de Talteüll» s

La «Dent de Talteüll» s'estrena davant del públic


La resta humana més vella mai descoberta a Catalunya i a l'estat francès, la dent «Aragó 149», es presentarà al públic el 19 i 27 d'octubre, per primera vegada.
 
La dent d’un adult vella de 550.000 anys descoberta el 23 de juliol a Talteüll, al Nord del Rosselló, es prepara a ser revelar-se al públic per primera vegada. El Centre europeu de prehistòria de Talteüll la presentarà en el mateix espai els dies 19 i 27 d'octubre. El context i la importància del descobriment d'aquesta dent humana batejada «Aragó 149» seran descrits pels arqueòlegs de la zona. La troballa, que va dur a terme una jove parella de voluntaris durant l'última campanya d'excavacions, genera un «ressò mundial», segons el centre, ja que és datada de 100.000 anys més que l'Home de Talteüll. A excepció de la mandíbula de Mauer, descoberta a Alemanya el 1907 i datada de 600.000 anys, els fòssils humans lligats a aquesta època són extremadament escassos. La presentació serà una oportunitat «excepcional de saber-ne més sobre els més antics homes que van recórrer les nostres regions».
 
La 3D i l'ADN faran parlar la dent
 
La dent de Talteüll, un ullal, és intacta, però la mandíbula vinculada no ha estat encara identificada. Els investigadors esperen trobar aquest element així com altres dents en els propers anys. Per ara, els estudis considerats concerneixen la detecció de l'ADN en l'arrel de l'objecte, on es troben els nervis. Tanmateix, una incisiva és menys rica en informacions que un molar o un premolar, ja que ha evolucionat menys en el transcurs dels temps geològics. Aquesta etapa permetria definir el sexe i eventuals patologies de l'individu. Un pas per un micro-escanejador i a imatgeria 3D, més cert, ha de permetre netejar virtualment la dent, estudiar-ne l'esmalt i el desgast. Els resultats donaran probables precisions sobre l'alimentació de l'avantpassat.
 
 
La Clau 11.10.2015.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici