GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Catalunya a Filadèlfia (1877)

Francesc Roca. Catalunya a Filadèlfia (1877)


Joan Canadell i Bruguera, enginyer industrial i multiemprenedor, ha publicat un nou llibre: Potencial d'estat (Girona, 2015), amb un subtítol contundent: Catalunya, una força econòmica inimaginable. Té un capítol sensacional, el millor segons va dir el conseller Andreu Mas-Colell el dia de la seva presentació al Col·legi d'Economistes. És el dedicat a les 80 empreses catalanes que són entre les que lideren determinats segments del mercat mundial. N'haurem d'anar parlant, car és un pas més en el que podíem llegir a: Les multinacionals industrials catalanes (Barcelona, 1998) de Jordi Fontrodona i Joan-Miquel Hernández.
 
Tot buscant precedents llunyans del llibre de Joan Canadell no és difícil trobar -és, segons el CCUC, a tres biblioteques: al MNAC, a la de Catalunya i a la de Ciutadella de la UPF- un llibre curiós: Cataluña en Filadèlfia (Barcelona, 1876). El seu autor-editor fou un personatge difícil d'encasellar: Agustí Urgellés de Tovar (Barcelona, 1828-1895).
 
Al llibre hi ha una introducció signada per Emili Blanchet dedicada a explicar l'èxit econòmic de Filadèlfia. Aquest text és una prova més, si calia, de l'entusiasme que, a Catalunya i al món, genera “la més poderosa república moderna”, els Estats Units d'Amèrica...
 
Després, el llibre d'Urgellès presenta les empreses catalanes que volen ocupar un espai a alguna de les seccions de l'Exposició Universal de Filadèlfia. Es tracta d'unes breus autopresentacions molt sintètiques que donen moltes pistes sobre les característiques de l'economia catalana. Del 1871 i del 2015.
 
Els trets més destacats són l'extrema diversitat de les produccions i la vocació exportadora: a totes les empreses hi ha “expedicions a províncies i Ultramar”. Els productes del tèxtil seran, a Filadèlfia, molt variats. Hi haurà, a més: “cotonias” per a veles de naus (Sensat), “teixits mecànics” (Peiró i Buxedes), “cordes” (Salvi Morbey), “gènere de punt” (Masoliver), “xarxes mecàniques” (Pere Alier). I dos tipus de màquines directament relacionades amb la roba: les “màquines per a cosir Aurora” (Miquel Escuder) i un “aparell” de rentar la roba (Palau Cardenas).
 
Productes agroalimentaris.
 
Els productes agroalimentaris i les begudes hi són presents: olis, fruits secs, xocolates (Juncosa), “cerveses, gasoses, aigües mineromedicinals i sifons” (Josep Tersa). Més: tot tipus d'“adobs per a les terres” (Andreu Estruch). Segueix la indústria del paper: “llibrets de fumar” (Capdevila), “paper continu i a mà” (Torras), la farmacèutica: “laboratoris” (Dr.Formiguera, Dr. Amat), “Basar quirúrgic” (Josep Clauselles).
I, també, la indústria d'instruments musicals, guitarres i, especialment: “pianos” (Raynard i Maseras, Bernareggi, Vidal i Roger).
 
 
Agustí Urgellés
 
Format a l'Escola de Química de la Junta de Comerç, Agustí Urgellés de Tovar fou un multiempresari innovador, editor/redactor de la Gazeta Universal i iniciador de l'Exposició General Catalana (1871) al nou edifici de l'avinguda de les Corts Catalanes de la Universitat de Barcelona. Un nou edifici que, inacabat, era utilitzat com a caserna de l'exèrcit espanyol. Urgellés fou, alhora, promotor de la presència de la indústria catalana a les Exposicions de Porto (1861), Londres (1866), Viena (1873) i Filadèlfia (1876).
 
 
ElPuntAvui 1/11/2015


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici