GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Costa-Pau, per exemple

Francesc Roca. Costa-Pau, per exemple


El cas de l'editor empordanès Manuel Costa-Pau (nascut a Garriguella el 1936) és un bon exemple d'un fet prou generalitzat a les terres catalanes, o és un cas singular, excepcional? Aquesta pregunta es pot tornar a fer quan tenim al davant Diana Palmer, la nova novel·la de Costa-Pau, que publica el segell Llibres del Segle de Gaüses.
 
Costa-Pau, un lector minuciós i enciclopèdic, va començar molt aviat a treballar en les feines de redacció, revisió, correcció, traducció, lectura, il·lustració i edició que realitzen, des del segle XV, les editorials. El 1966, als 30 anys!, va publicar un llibre molt savi i molt ben amanit: Turistes, sirenes i gent del país. Un assaig molt ambiciós, i ben erudit, sobre un doble èxit: el dels treballadors i capes mitjanes europeus que havien aconseguit anar arrencant les vacances pagades, i el dels industrials catalans, mallorquins i valencians que anaven generant, a contracorrent, un nou i decisiu sector econòmic, que seria un sector fonamentalment exportador.
 
El que sorprèn més no és que un redactor editorial escrigui un llibre important, sinó que ho faci tan aviat: un xic abans dels 30 anys (al 1962, el Joan Fuster de Nosaltres, els valencians tenia 40 anys, i al 1964, el Francesc Candel d'Els altres catalans, en tenia 39, d'anys).
 
Al 1977, Costa-Pau edita el primer volum de la versió catalana d'una obra italiana de grans dimensions dedicada als estudiants de totes les edats: Ulisses. Enciclopèdia de la recerca i la descoberta. Publicada pels Editori Riuniti, i dirigida, a Itàlia, pel matemàtic, ensenyant i membre del PCI, Lucio Lombardo-Radice. Els 12 volums de la traducció /adaptació catalana van anar apareixent regularment, i amb un espectacular èxit de vendes, entre 1977 i 1985.
 
El primer volum, en una petita editorial Avance, i els altres 11 volums, i la reimpressió iniciada al 1987, en una empresa creada per editorial Planeta: les Edicions Ulisses, dirigida per Rafael Borràs.
 
Els llibres més venuts –desenes de milers d'exemplars- de Manuel Costa-Pau són els volums d'Ulisses. L'onzè, publicat al 1984, era absolutament original. El seu títol: Els Països Catalans. Definits, d'entrada, així: “Els Països Catalans són constituïts per les illes Balears i una llenca de terres continentals, de forma vagament triangular, situades vers la part occidental de la Mediterrània” (pàg. 18). Seguien unes pàgines esplèndides on l'economia ocupava un lloc destacat: “Hom parla d'austeritat, de salvar tots els llocs de treball salvables, de lluita contra l'atur, de no retrocedir en les conquestes assolides pels treballadors.”
 
Per a això, “cal explicar d'antuvi el funcionament del mode de producció contemporani. Cal descobrir els centres neuràlgics del capitalisme, veure sota quines formes operen, sovint amb una subtilesa refinadíssima” (pàg. 36). I, al 1984, érem lluny de les refinades subtileses de la digitalització informàtica!
 
Súnion
 
El 1974, Josep Costa-Pau, un dels germans de Manuel, va començar els cursos escolars d'una empresa innovadora: l'escola Súnion, localitzada, llavors, al barri de les Corts de Barcelona. Una escola on “no hi ha classes en el sentit tradicional, on el professor segueix els alumnes, ... i els alumnes tenen una prova cada dia.” Al darrere, Joan B. Cendrós i Floïd.
 
 
L’econòmic 15/11/2015


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici