GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Com pot ser que la bandera de Santa Eulàlia, símbol del 1714 a Barcelona, romangui als magatzems?

Com pot ser que la bandera de Santa Eulàlia, símbol del 1714 a Barcelona, romangui als magatzems?


L’exdirector del Born CCM, Quim Torra, ho ha denunciat al seu Twitter amb una sèrie de piulades explicant-ne la història
 
La polèmica sobre la gestió de la memòria històrica que fa l’actual Ajuntament de Barcelona no s’atura. Aquest dimecres, tant el regidor del Partit Demòcrata Català al consistori, Jaume Ciurana, com l’editor i exdirector del Born Centre Cultural, Quim Torra, han denunciat que la bandera de Santa Eulàlia, símbol de la ciutat, torna als magatzems. Aquest és el primer dels 18 tuits que Quim Torra ha dedicat a l’assumpte:
 
Un símbol de la resistència de la ciutat a Felip V
 
En les seves piulades, Torra explica els orígens de la bandera i la situa al 1319 i explica que “convocava a les armes” i alertava “que les institucions i les llibertats eren en perill”. Per això, el 24 de juliol de 1713 fou hissada prop de la Casa del a Ciutat, just un dies abans del començament del setge.  “Durant tot el setge, a les nits, dotzenes d'espelmes enceses la vetllaven; els consellers, feien torns de guàrdia; el poble li resava”, explica l’exdirector del Born CC.
 
L’onze de setembre, Rafael de Casanova decideix portar la bandera al combat en l’últim intent infructuós de contraatac. Amb la derrota, totes les banderes catalanes són cremades però “miraculosament, algú retalla la bandera de Santa Eulàlia i la guarda”. La bandera no reapareixia fins al cap d’un segle i mig, quan Víctor Balaguer la recupera per exhibir-la al museu de la ciutat.
 
Canvis d’emplaçament
 
Als anys 90, la bandera és sostreta del Museu i va a parar al magatzem municipal. El mateix Quin Torra la recupera per l’exposició ‘Donec Perficiam!’ del Born i la restaura. Després de la mostra, la bandera torna al magatzem. Torra assegura que s’havia parlat de retornar-la a la Casa de la Ciutat i col·locar-la al Saló de Plens, però aquest pas no s’ha arribat a fer mai.
 
Els hereus de Felip V, al Saló de Plens
 
Cal tenir en compte que al Saló de Plens Carles Pi i Sunyer hi ha un quadre de la Reina Regent amb Alfons XIII. Torra recorda que la Reina Regent va visitar l’Exposició Universal de 1888 a Barcelona i ja llavors se li va adreçar un Memorial de Greuges que “no va ser atès”. El seu fill, Alfons XIII, “va ser un digne successor de Felip V” i va oposar-se sempre “a l’autonomia de Catalunya”. “Els ciutadans de Barcelona van defensar amb les seves vides la seva ciutat el 1714. Un quadre amb l'hereu del botxí Felip V president l'Ajuntament”, rebla Quim Torra.
 
Racocatala.cat 11/08/2016


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici