GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Cinc oficis nous (1414–1972)

Francesc Roca. Cinc oficis nous (1414–1972)


Entre les nombroses aportacions catalanes a la construcció del món modern, també podem parlar de la creació, en diferents moments històrics, d'oficis nous: de noves professions destinades, en alguns casos, a l'èxit.
 
1414. El metge intern.
A les ordenances del 1414 de l'hospital de la Santa Creu de Barcelona, fundat el 1401, es defineix per primer cop a la història la figura del “metge de física apensionat” o metge intern. És el professional de la medicina que fa els diagnòstics, estableix els tractaments (i, si és el cas, escriu receptes al llibre dels especiers de l'hospital), visita cada matí els malalts (i, si cal, havent dinat) i dóna les altes. La direcció de l'hospital li paga una quantitat fixa, negociable, no pas els malalts. I no cobra per acte mèdic, sinó un sou, una veritable revolució.
 
1640. Els miquelets.
A tot Europa, d'empreses de militars professionals com la catalana Companyia d'Almogàvers creada durant la guerra dels Segadors, n'hi ha moltes. Els membres d'aquesta són coneguts, al món, per una derivació del nom d'un dels seus caps: Miquelot de Prats. Són els miquelets. L'arma innovadora que usaven és la Miquelet Lock o Spanish Miquelet Pistol, en anglès, la micheletta en italià, la kabilia Miquelet en àrab, la zanek Miquelet en polonès. Els miquelets són uns soldats amb una arma de foc (amb un pany únic) que es farà servir al món durant segles.
 
1769. Els vaquers.
Des de les missions franciscanes de Califòrnia, dirigides per catalans illencs, es va posar en marxa una ramaderia extensiva (amb animals, com els bovins, procedents d'Europa) amb l'ajut d'un nou tipus de treballador agrícola que es desplaçava a dalt d'un cavall (un animal procedent, també, d'Europa). Aquests treballadors foren els vaquers o vaqueros. A la segona meitat del s/ XVIII, a les colònies angleses de la costa est d'Amèrica del Nord, va aparèixer el mot anglès equivalent: cowboy, el noi de les vaques.
 
1845. Lector de tabaqueria.
A la fàbrica La Flor del Tabaco de Jaume Partagàs, al carrer de la Indústria de l'Havana, la direcció decideix que algú llegeixi en veu alta contes i històries entretingudes, per evitar l'ensopiment dels treballadors que estan fabricant cigars hores i hores. Aquest algú és el lector de tabaqueria. El seu èxit (si ho fa bé, és clar) és tan gran que, fins i tot, quan al segle XX, comencen les ràdios, els treballadors de les fàbriques catalanes de tabacs a Cuba prefereixen els lectors. Les actuacions en directe sempre tenen èxit.
 
1972. Les top models.
Fins a la creació, a París, el 1972 (i, a Nova York el 1984), de l'empresa Elite Model Management, les models de la indústria de la moda no eren personatges “famosos”. La idea de l'empresa fou de Joan/John Casablancas, nascut el 1942 a Manhattan, de la família sabadellenca d'empresaris del tèxtil, amb l'innovador Ferran Casablancas fent el primer salt endavant. De Elite en van sortir: Noemi Campdell, Claudia Schiffer, Deni Moore, i un llarg etcètera de top-models.
 
Segons el US Census 2000, Joan Casablancas era un dels 1.738 nord-americans que es declaren catalans d'origen. Un dels “Catalan Americans... residents of the US who acknowledge Catalan ancestry and self-identify whith it”. De Sabadell, al món.
 
Els bacallaners
El Gremi dels Bacallaners agrupa uns professionals que han anat aconseguint que un peix com el bacallà esdevingués –en el passat, però també en el present- una peça important de l'alimentació dels catalans. El secret dels bacallaners catalans (que, molt sovint, són bacallaneres) és el coneixement d'aquest producte, de les seves formes de conservació, i de les diverses maneres de tallar-lo i dur-lo als fogons. Saber tallar el bacallà bé, que és el que feien –i continuen fent- els bacallaners té un significat ampli, prou conegut, que va més enllà de la cuina.
 
 
L’econòmic 14/08/2016


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici