GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Camps catalans a nou països

Francesc Roca. Camps catalans a nou països


La revolució agroindustrial catalana de 1878 a 1937 ha estat la base que, al segle XXI, el clúster agroalimentari català estigui situat a dalt de tot de les 259 regions de la Unió Europea. Al costat de la Llombardia i de Dinamarca. Ens ho va explicar Jordi Peix.
 
Aquesta revolució va ésser expansiva, com succeeix sovint amb les revolucions. Va generar activitats agroalimentàries innovadores a, com a mínim, nou països de tres continents. Vegem-ho.
 
1. A Califòrnia. Eusebi Molera, l'enginyer civil dels fars de l'estat de Califòrnia, i el seu fill Andreu, van introduir el conreu de la carxofa. En uns anys en què l'Escola Superior d'Agricultura de Catalunya publicava Conreu forçat d'hortalisses i flors, del professor Vicens Nubiola.
 
2. A Mèxic D.F. Artur Mundet, fabricant de taps de suro, va començar a produir, vers 1910, el Sidral Mundet. Un refresc gasós, basat en un extracte de poma concentrat, que, fins 1970!, s'importava de Canadà i té, encara, molt èxit.
 
3. A Uruguai. Francesc Vidiella aconseguí crear uns ceps que resistirien molt bé les plagues de les vinyes (que, recordem-ho, no es coneixien a Amèrica abans de 1492). Tot i que el vi que en sortiria no era extraordinari, la uva Vidiella fou, durant dècades, molt apreciada.
 
4. A Mato Grosso, Brasil. Instal·lats a Montevideo, Jaume Civils i Puig i el seu fill, Jaume Civils i Buxareo, a partir de 1881 van dedicar gairebé un milió d'hectàrees a Descalvados, al Mato Grosso, amb uns 100.000 caps de boví, per produir, com Liebig, extracte de carn destinat a l'exportació. Des de 1895, amb la incorporació de capital belga, fou la Compagnie de Produits Cibils.
 
5. A la Terra de Foc, a Argentina. Com feren els anglesos que serien veïns seus durant anys a San Julián, Jacint Puget va comprar i va posar en marxa, a la Patagònia, una explotació agropecuària de grans dimensions. En va dir: La Catalana. Sense anar tan lluny, a Buenos Aires, Ricard Banús va iniciar les granges d'aviram, amb tecnologia USA, que ell mateix duria, uns anys més tard, a Reus.
 
6. A la regió d'Orà, a Algèria. Rossellonesos, menorquins i alacantins plantaren vinyes i conrearen hortalisses, a partir de mitjan segle XIX. Quan, al 1916, Josep Zulueta, l'home de la Cooperativa Lletera Cadí de la Seu d'Urgell, anà al Marroc espanyol, suggerí que alguns d'aquests agricultors instal·lats a Algèria es traslladessin a Marroc.
 
7. Al Senegal, a l'Àfrica Occidental Francesa, l'AOF, Felip Codina es dedicà, des de 1898, a comercialitzar el cacauet, que exportava a Europa amb l'objectiu de fabricar oli de cacauet. La visita a la seva empresa, la CCS, el Comptoire Codina Sénégal, fou l'excusa perfecta per al viatge de Joan Maluquer i Viladot, que, transformat en llibre, segueix interpel·lant el lector.
 
8. A Box Hill, avui Melbourne, a Austràlia, Francesc Parer (nascut a Alella, al Maresme, una de les comarques que protagonitzarien la revolució agroalimentària catalana) va plantar al seu hort una planta desconeguda a Austràlia: la tomaquera. A Catalan Footprint in Australia tenim l'arbre genealògic dels Parers, dels Borrell, dels Senserich, dels Morell i d'altres famílies. Es calcula que 500 catalans havien començat treballant a la indústria de la canya de sucre, a Queensland.
 
9. A la ciutat de París no hi ha camps, però hi ha indústria alimentària. Des de 1929, la catalana Danone, creada a Barcelona 10 anys abans. Al 1932, a Lavellois-Perret, a la perifèria, la producció de iogurts fa un salt endavant.
 
Sempre dins del mateix període, si hi afegíssim els conreus i el tractament del gra de cafè (a Guatemala, per exemple, amb l'innovador Josep Guardiola al capdavant), o la fabricació de rom (a Cuba), a partir de la canya de sucre, s'allargaria encara més la llista de països amb camps catalans dels anys de la revolució agroalimentària.
 
Retrat de Vicens Nubiola
 
L'enginyer agrònom Vicens Nubiola i Cunill (1894-1933), professor de l'Escola Superior d'Agricultura, i president del Sindicat Agrícola de Pallejà, fou dels protagonistes de la revolució agroalimentària catalana, amb el llibre: Conreu forçat d'hortalisses i flors (1923). El pintor Joan Miró, amic i company d'estudis, li dedicà, al 1917, un retrat que ha passat a la història amb el títol de L'homme à la pipe.
 
L’econòmic
11/12/2016


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici