GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Jaume Vidal. Papers de la història

Jaume Vidal. Papers de la història


El llibre de bibliòfil ‘Cathalonia aeterna' recull en dos volums i en edició facsímil prop de 80 documents cabdals de Catalunya des de l'edat mitjana fins al 1714
 
L'andorrà Miquel Huguet és col·leccionista i empresari. Dos activitats que conjumina per donar sortida a la seva passió: els llibres de bibliòfil, sobretot els antics volums il·luminats d'abans de Gutenberg. A més de la seva col·lecció, un bon dia –com una manera més de cultivar la seva dèria– va pensar donar sortida a una demanda que no estava coberta. Normalment, els llibres il·luminats són religiosos i va pensar de quina manera podria donar sortida a documents realitzats ja no als monestirs sinó a les corts reials i nobles, i a documentació relativa a acords comercials i municipals, peces que originalment eren d'una gran riquesa ornamental i d'un contingut històric de transcendència. El resultat va ser Andorra aeterna, on es reproduïen diversos documents cabdals de la història del país de les valls.
 
Va quedar satisfet del resultat i ara torna a impulsar des de l'editora La Biblioteca Impossible Cathalonia aeterna, que intenta donar llum als orígens de Catalunya a través de documents. “Amb aquest llibre es constata que Catalunya ha tingut estructura d'estat i que es relacionava amb altres països en condicions d'igualtat”, explica Huguet, que destaca una tria dels documents dels més de vuitanta que es reprodueixen de manera facsímil a Cathalonia aeterna: el rei Lotari confirma al monestir de Sant Cugat totes les seves possessions i li concedeix la immunitat i la lliure elecció d'abat (any 986); el capítol 62 dels Usatges de Barcelona que regula la moneda de la ciutat (1070-1095); Jaume I estableix els límits del Principat de Catalunya, des de Cinca fins a Salses (1244); Lluís IX de França i Jaume I signen el tractat de Corbeil pel qual França renuncia a la sobirania damunt Catalunya (1258); diversos mestres d'obra, experts i reconeguts, donen la seva opinió sobre la idoneïtat o no de continuar l'obra de la catedral de Girona amb una sola nau (1416), i Ferran II promulga la sentència arbitral de Guadalupe (1486), entre molts altres. “Amb aquest llibre obrim les portes del temps”, explica Huguet. L'obra consta de dos volums: el primer, que es posarà a la venda per Sant Jordi, fa referència a la Catalunya medieval fins l'any 1500; el segon, que apareixerà a finals d'any, arribarà fins al 1714. “Amb els documents que s'inclouen es demostra que la Catalunya medieval era molt més sobirana que l'actual”, explica Huguet.
 
Els documents han estat reproduïts de les peces originals amb sofisticades tècniques i per aconseguir els encunyaments i reproduir-ne els forats causats pels fongs o el pas del temps. El tacte, les rugositats del pergamí i el color desgastat han estat fidelment reproduïts del document original que se'n conserva. La confecció i la manipulació de l'enquadernat s'ha fet manualment i el procés d'envelliment s'ha realitzat utilitzant processos artesanals.
 
Els volums de bibliòfil van acompanyats del llibre d'estudi. En l'obra han intervingut els historiadors Ignasi Baiges Jardí, Antoni Riera Melis i Jaume Dantí, que han realitzat la recerca, l'estudi, la transcripció i la redacció dels textos.
 
El pressupost de producció dels 714 exemplars únics ha estat de 500.0000 euros i el preu de cada volum, de 6.000 euros, però comprats a l'avançada costen 9.000 euros tots dos.
 
 
Elpuntavui.cat
19/03/2017


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici