GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
53: El daiquiri

53: El daiquiri


El daiquiri es gairebé la beguda nacional de Cuba. El que pocs saben és que el seu creador era un català: Constantí Ribalaigua i Vert, natural de Lloret de Mar.

  Constantí va néixer el 1888. Quan tenia prop d’onze anys va anar a Cuba cridat pel seu pare que ja hi era. A l’Havana es va a posar a treballar en un cafè propietat de dos germans, també de Lloret Narcís i Francesc Sala Parera. El cafè era conegut per dos noms: d`en Cotorra i La Florida.

  Després de treballar-hi uns quants anys aconseguí comprar-lo.

  Era conegut com a Constante i el seu cafè Floridita, conegut arreu, i encara avui és visitat com un dels llocs mes típics de l’Havana. En el seu cafè va crear un dels còctels més famosos: el daiquiri. Per fer-lo, va barrejar una copa i mitja de rom, el suc de mitja llimona, mitja cullerada de sucre, mitja copeta de curaçao i gel picat.

  Constante va ser una persona molt popular a Cuba. El seu cafè era visitat per escriptors, periodistes i gent de diversa procedència.

  En morir el 2 de desembre de 1952, tots els diaris de l’Havana recordaren la seva tasca. El diari Alerta deia:

  “Ayer pulcro como era, quiso afeitarse en las primeras horas de la mañana. Era su costumbre. Pero tan pronto comenzó el barbero su tarea, un colapso abatió al primer barman del mundo, a Constante I, emperador de los cócteles. El desfile incesante por la funeraria y la cantidad de coronas que se amontonan junto a su féretro, demuestran la firmeza de los afectos que sembró”.

  Sempronio li dedicà unes pàgines a la revista Destino:

  “El Bar “La Florida” que la gente llama “La Floridita” es uno de los lugares donde mejor se respira el viejo hechizo de l’Habana. Es un establecimiento lanzado a la fama internacional por un hijo de Lloret de Mar, el barman Constantino Ribalaigua, inventor del célebre cóctel llamado daiquiri.

  En la barra del “Floridita” charlé con un cliente glorioso, el escritor Hemingway, que acostumbra a tomar el aperitivo allí. Una determinada fórmula del daiquiri ostenta incluso su nombre”.



Miquel Castellvell Diez



Fonts:

  • SEMPRONIO ”La Habana, en cha, cha, chá!”, a Destino número 941, 20 d’agost de 1955
  • ELS INDIANS, ROSA GIL I VILÁ, Quaderns de la revista de Girona, Núm. 23, Pág. 62 - Edició: Diputació de Girona i Caixa de Girona, 1ª edició juny de 1989


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici