GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

86: “Honrando a Colón, Cataluña honra a sus hijos predilectos”


Aquest era el lema del projecte del monument a Cristòfor Colom que l’arquitecte Gaietà Buigas Monrabà va presentar a la Comisión Central Ejecutiva del monumento a Cristóbal Colón, l’any 1882.

El monument a Colom que hi ha al final de la Rambla de Barcelona neix de l’interès del comerciant Antoni Fages i Ferrer, que de jove havia viatjat a Amèrica i era un apassionat de l’aventura colombina, fins al punt que, cada any, tot sol, celebrava el 12 d’octubre.

L’alcalde Rius i Taulet es va fer seu el projecte i el va dur al ple, el qual va nomenar, l’any 1881, una comissió executiva que convocaria un concurs per escollir un projecte guanyador. Es va crear una subscripció popular per tal de finançar el monument. El primer concurs de projectes, el 23 de gener de 1882, es va declarar desert. El segon, convocat per al maig següent, va premiar el projecte de Buigas.

El procés de realització del monument, que no es va poder dur a terme segons aquest projecte inicial i que va haver de superar nombrosos problemes de finançament, és ric en anècdotes: la generositat de moltes colònies americanes, les excuses del duc de Veragua, descendent de l’almirall, que no s’hi va voler implicar i es va excusar de contribuir-hi i d’assistir als actes oficials. Finalment, el monument va ser inaugurat coincidint amb l’Exposició Universal de 1888.

Un dels canvis més significatius respecte al projecte original de Buigas és la figura de Colom. Originàriament, Colom era representat duent la bandera de Santa Eulàlia i posant-se la mà dreta al cor. És, ni més ni menys, com està representat Rafael Casanova al monument que tots coneixem a la ronda de Sant Pere de Barcelona.

El monument i el seu projecte estan envoltats de referències directes i indirectes a l’origen català del descobridor i d’algun misteri per resodre. Per exemple, l’estàtua de l’escrivà de ració Lluís de Santàngel, que va finançar l’expedició, apareixia fiant el cofre a un jove patge que representava Colom. Bé, doncs, la figura del jove Colom va desaparèixer, no se sap com, i no s’ha restaurat com es va fer també amb els relleus de la base circular, també destruïts, ni tan sols amb la restauració feta amb motiu del Vè centenari, l’any 1992.

   



 
Armand Sanmamed

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici