GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
71. Sunifred Llobet, autor de l’astrolabi més antic d’Europa

71. Sunifred Llobet, autor de l’astrolabi més antic d’Europa


 
La traducció llatina d’obres científiques àrabs va ser l’inici d’un procés que tindria una importància cabdal per al desenvolupament cultural de l’Europa de l’alta edat mitjana. Aquest procés va començar durant la segona meitat del segle X i, tot i que s’havia especulat i encara s’especula, sobre un possible origen lotaringi (nord de França i Lorena), autors com Millàs o Van de Vyver ja van deixar clar, cap als anys trenta del segle passat, que es va originar als monestirs catalans, la proximitat dels quals a al-Andalus i la presència documentada de monjos mossàrabs procedents de la regió llevantina facilitaria l’accés a la informació i la competència lingüística necessàries per comprendre i traduir els textos.
 
Un dels pocs protagonistes coneguts d’aquest important moviment de transmissió cultural és Lupitus Barchinonensis o Sunifred Llobet, religiós, astrònom i home de confiança del comte Borrell II. Originari de l’Alt Penedès se sap que, entre el 975 i el 995 aproximadament, exercia d’ardiaca de la catedral de Barcelona. Coneixem la seva activitat gràcies entre altres fonts a una carta, datada del 984, de Gerbert d’Orlhac, futur papa Silvestre II, de qui possiblement havia estat mestre durant l’estada d’aquell a Catalunya uns anys abans. Gerbert li demanava:
 
"Per bé que no mereixo res de la teva part, la teva noblesa i la teva afabilitat em porten a fer-te confiança i abusar de la teva amabilitat. Per això et demano el llibre d’astrologia que tu has traduït. En compensació d’això, demana’m el que vulguis de mi sense cap dubte"
 
 
Tot i que li han estat atribuïdes diverses traduccions de tractats àrabs referits a l’ús de lastrolab i, fins i tot, se li atribueix la construcció del famós astrolabi de Barcelona, que es conserva a l’Iinstitut du Monde Arabe de Paris, el més antic dels astrolabis europeus, poques coses es coneixen amb certesa sobre Sunifred Llobet, tret que era parent dels bisbes Vives i Deodat de Barcelona i que va organitzar un pelegrinatge a Roma del qual no sabem si va tornar.
 
 
Armand Sanmamed
2/03/09


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici