GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Vicenç Villatoro. Born, guerra i empenta

Vicenç Villatoro. Born, guerra i empenta


AVUI 07.06.2010

 

 

Born

L'Ajuntament de Barcelona ha publicat un llibre excepcional: La ciutat del Born, un monumental treball d'Albert García Espuche sobre la ciutat que es va haver d'enderrocar al segle XVIII per fer l'esplanada de la Ciutadella i que hem retrobat sota el vell Mercat del Born. García Espuche té un coneixement detallat i erudit de la ciutat i de cadascuna de les cases, les famílies i els negocis que la componien. El volum és apassionant com a història de la vida quotidiana i com a retrat de la ciutat. Recomanable per a tothom, rigorós per als erudits i interessant per al debat públic més actual.

Guerra

El llibre no parla de la derrota del 1714 estrictament, sinó de com era la ciutat que la va patir. Per a una escola historiogràfica oficial -encara esmentada avui en polèmiques polítiques-, la Catalunya de començament del XVIII vivia un període de decadència, encotillada per les estructures medievals i obsoletes dels Àustries. Paradoxalment, els conqueridors borbònics de la ciutat duien un programa reformista i modernitzador que a través de l'Estat unitari i centralista a la francesa va treure el llast d'aquells fòssils medievals i va afavorir el creixement econòmic que comença al segle XVIII i culmina amb la industrialització del XIX.

Empenta

La ciutat del Born ens diu que aquesta visió és falsa. La Barcelona efervescent, no gens decadent, d'abans del 1714 havia començat ja amb empenta la seva transformació econòmica i era tan forta aquesta empenta que va superar fins i tot els entrebancs de la guerra i de la postguerra borbònica. No és que els conqueridors vinguessin a modernitzar i els defensors de Barcelona fossin una colla de carques nostàlgics. A dins de la Barcelona del Born hi havia un projecte alternatiu de modernitat, que no mirava tan a França com a Holanda i Anglaterra. Un camí millor que va quedar tallat per una derrota militar.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici