GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Jimmy Carter recomana paciència i coratge als catalans pel TC

Jimmy Carter recomana paciència i coratge als catalans pel TC


L'ex-president nord-americà assegura que cap tribunal podrà canviar el "caràcter únic" de Catalunya

 
AVUI-EL PUNT

Amb l'aura d'estadista intacta, l'expresident nord-americà Jimmy Carter va recomanar ahir al poble català dosis de “paciència” i “empènyer el futur amb coratge” davant la sentència del TC contra l'Estatut. “Cap tribunal no podrà canviar el caràcter únic de la cultura de Catalunya, que serà perpetuada i admirada durant els pròxims mil anys”, va assegurar Carter, que es va desplaçar de Pleins, el petit poble de l'Estat de Geòrgia on va néixer, fins a Barcelona per rebre el Premi Internacional Catalunya.

Amb 85 anys, l'expresident viu més antic dels Estats Units –va governar del 1977 al 1981, quan va ser derrotat pel republicà Ronald Reagan– va agrair el reconeixement i va citar els seus records de la Barcelona olímpica i una posterior estada a Cardona, va elogiar el model integrador català amb la immigració –“mirall per a altres països”– i també va explicar la seva admiració per l'arquitecte Jujol. No li era aliena la “Catalonia” de la qual parlava.

Potser per això, a la roda de premsa anterior al discurs institucional, s'havia atrevit a comparar la sentència del Constitucional amb algunes decisions “errònies” de la Cort suprema nord-americana en l'últim any, com el finançament de campanyes polítiques o la reafirmació del dret a portar armes. Segons Carter, la sentència crearà una “anomalia temporal” entre Catalunya i la resta de l'Estat, però va demanar “confiança” a la societat catalana.

Carter va recollir el premi, dotat amb 100.000 euros, i l'escultura La clau i la lletra de Tàpies, que es concedeix a gent que han contribuït a desenvolupar els valors culturals, científics i humans. El 2002 li van atorgar el Nobel de la pau. Primer, per la seva presidència, pels èxits en la política exterior, amb l'acord de pau entre Egipte i Israel, entre d'altres. Després va crear la Fundació Carter, amb diverses labors humanitàries arreu i de resolució de conflictes. I en aquest sentit, va indicar que si els dirigents catalans l'hi demanessin, la seva fundació enviaria observadors a un eventual referèndum oficial.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici