GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
El Periódico. Ara ja no som independentistes

El Periódico. Ara ja no som independentistes


L'evidència que la majoria dels catalans estem cada cop més a favor que Catalunya torni a ser un estat, condició política que vam perdre el 1714, fa que els espanyols intentin distorsionar les consciències dels ciutadans per mitjà d'enquestes manipulades. En tenim un exemple en l'enquesta que va fer el Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a El Periódico de Catalunya i que aquest diari va publicar el dia 23 de juliol de 2010.
 
Segons aquesta nova enquesta, i d'acord amb el titular de la notícia, "els catalans prefereixen més autogovern que la independència. Només el 28,7% dels enquestats advoquen per mantenir l'actual model d'encaix a Espanya. El 47% opina que la fórmula més convenient és l'Estat federal i el 16% reclama la secessió".
 
El fet de la manipulació per part dels òrgans de direcció dels socialistes espanyols i catalans es fa evident si comparem aquesta enquesta amb la que el mateix El Periódico de Catalunya va publicar el 21 de desembre de 2009 i en què es deia que el 39% dels ciutadans de Catalunya votarien a favor de la independència. Quan tots els mitjans informen d'un creixement sòlid de l'independentisme, ara resulta que les enquestes encarregades per El Periódico de Catalunya mostren una evolució en sentit contrari: del 39% al 16%.
 
L'escàndol de la manipulació s'amplifica al costat d'una segona enquesta publicada també per El Periódico, aquest cop el dia 19 de juny de 2010, en què l'opció independentista era preferida pel 48,1% dels catalans.
 
Podem salvar la dignitat del mitjà de comunicació argumentant que en les enquestes anteriors no es parlava de federalisme, però el titular de la notícia del dia 23 de juliol de 2010 deixa entreveure clarament els interessos espanyolistes en subratllar clarament que els catalans no volen la independència: "els catalans prefereixen més autogovern que la independència".
 
Si sintetitzessin totes tres enquestes en un únic titular, podríem dir: "ara sí, els socialistes espanyols admeten que Catalunya pot esdevenir un estat independent, tenen por i manipulen".
 
 
25 de juliol de 2010
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Els catalans prefereixen més autogovern que la independència

 

Rafael Tapounet

El Periódico de Catalunya
 
Més autogovern dins una Espanya federal. Aquesta és la fórmula que els catalans consideren més convenient per al futur immediat, segons es desprèn dels resultats d'una enquesta sobre el sentiment nacional a Catalunya que ha portat a terme el Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. El 47% dels ciutadans consultats elegeixen aquesta opció, respecte al 28,7% que advoca per mantenir la situació actual i solament el 16,2% que afirma que el que més convé a Catalunya en aquest moment és la independència.
 
 

Aquesta última dada crida particularment l'atenció perquè el Baròmetre Polític d'Estiu del GESOP, publicat fa amb prou feines un mes, revelava que el 48,1% dels catalans asseguraven que votarien a favor de la independència en el cas que es convoqués un referèndum oficial (només el 35,3% s'inclinava pel vot en contra). Cal fer constar, amb tot, que en aquella ocasió no es plantejaven més opcions sinó dir sí o no a la independència en una hipotètica consulta, mentre que en l'enquesta actual es tracta d'escollir «què convé més ara a Catalunya» entre tres possibilitats: «la independència», «més autogovern en una Espanya federal» i «quedar-nos com estem».

INSATISFACCIÓ / Els resultats reflecteixen, per tant, que hi ha un alt grau d'insatisfacció respecte a l'actual model d'encaix de Catalunya a l'Estat, però també mostren que és encara elevada la resistència a trencar definitivament els llaços amb Espanya. En l'expressió d'aquest sentiment, potser hi té una certa incidència la circumstància que les enquestes es van començar a fer el 12 de juliol passat, just l'endemà que la selecció espanyola de futbol, amb una important representació de jugadors catalans i del FC Barcelona, hagués guanyat la Copa del Món.

En aquelles dates, els balcons de les cases catalanes acollien una particular i incruenta guerra de banderes, amb insòlita profusió d'ensenyes espanyoles i catalanes (la multitudinària manifestació en resposta a la sentència del Tribunal Constitucional havia tingut lloc tot just 24 hores abans de la final del Mundial). En aquest sentit, el 40,3% dels entrevistats afirmen a l'enquesta que la bandera que millor els representa és la catalana, respecte al 26,8% que aposta únicament per l'espanyola i el 22,7% que diu que se sent representat per totes dues.

SENTIMENT DE PERTINENÇA / La identificació amb les banderes està lògicament correlacionada amb el sentiment de pertinença. El 37,7% dels ciutadans sondejats asseguren que se senten únicament catalans (el 15,2%) o més catalans que no espanyols (el 22,5%). El percentatge més alt correspon al grup dels qui es declaren tan espanyols com catalans (el 40,6%), mentre que el 6,6% es defineix com a més espanyol que no català, i el 8,7%, com a únicament espanyol.

No pel fet de ser força predictible deixa de ser destacable que el sentiment de pertinença espanyol és pràcticament inexistent entre les persones que tenen per llengua habitual el català, mentre que entre els castellanoparlants són una aclaparadora majoria els qui se senten tan catalans com espanyols, més espanyols que no catalans o únicament espanyols.

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici