GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

147: 1937-1938. Geopolítica imperialista i realitat catalana


Segons el francès d’origen català Marc Bernard, la geopolítica oficial del III Reich estava molt interessada en la Mediterrània occidental, i en el paper que hi jugava dins d’ella la Katalonische Frage.

Bernard sintetitza: la ‘diagonal insular’ mediterrània (Balears-Cerdenya-Sicília) és la base de la llarga durada (6 segles) de l’Imperi Romà, i de «l’expansió marítima de Catalunya-Aragó durant l’Edat Mitjana, mantinguda després pels sobirans espanyols de la Casa d’Àustria» (5 segles). És «la concepció política començada per Pere el Cerimoniòs i que continua fins a la Pau d’Utrecht de 1713».

A partir d’aquí, entren en acció Anglaterra (que controla Menorca des de 1708) i França (que ja ha conquerit el Rosselló el 1659). Fins als anys 1930, la Mediterrània Occidental és controlada per Anglaterra (Gibraltar-Malta) i per França (Còrsega-Argèlia-Tunis). El III Reich, però, empeny l’Itàlia de Mussolini a refer les bases de l’Imperi Romà, pressionant, durant la guerra civil espanyola, sobre Mallorca (d’on sortiran els avions que bombardejaran el litoral mediterrani). Segons l’original plantejament de Bernard, «els serveis que Catalunya ha fet a Europa són considerables».

Resumint molt: 1) «l’escut d’Europa …davant els conqueridors àrab-berbers ... i l’anarquia postcarolíngia», 2)  «la descoberta de les matemàtiques i la filosofia oriental», 3) les lleis del comerç marítim, 4) «la Generalitat... fenomen de govern democràtic únic a l’Europa de l’Edat Mitjana», 5) «l’ideal de llibertat als aixecaments dels segles XVI i XVII, mentre tot Europa és sotmesa a les monarquies absolutes», 6) «l’ideal de llibertat dels republicans i liberals catalans del segle XIX».

 

Francesc Roca

 

 

Per saber-ne més: Marc Bernard. La conquête de la Mediterranée. París, Gallimard, 1939.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici