GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
157:  1716-1717. “Viatge d’Espanya i Portugal”

157: 1716-1717. “Viatge d’Espanya i Portugal”


Entre octubre de 1716 i maig de 1717, els botànics Joan Salvador i Riera, farmacèutic de Barcelona, i Antoine de Jussieu, del Jardí Reial de Paris, acompanyats de Philippe Simoneau, gravador de l’Acadèmia Francesa i de Bernat de Jussieu, estudiant de medicina, feren un viatge científic pels regnes d’Espanya i Portugal en un carruatge (una calessa), dues mules i un mosso. Durant aquest viatge, Joan  Salvador va anar prenent notes per escriure un llibre que va acabar tenint un títol molt llarg : Viatge d’Espanya i Portugal, fet per ordre de Sa Majestat Cristianíssima Lluís XV i de Monsieur lo Duc d’Orleans, regent de França. Aquest llibre, que és una petita joia de la literatura de viatges en llengua catalana, no fou imprès i editat fins 1972, gràcies al biòleg Ramon Folch i Guillen, i a l’editor Joaquim Molas.

 

És el viatge d’un botànic, que és, alhora, un home de la Il·lustració: un molt bon observador de l’entorn. El viatge es fa just després de la Guerra de Successió a la corona d’Espanya, una guerra europea a la península ibèrica, que havia enfrontat de la casa francesa dels Borbó i els partidaris de la casa d’Àustria. Si bé el viatge estava finançat pel rei de França, les observacions de Joan Salvador sobre les destruccions de la Guerra son crítiques. També és crític sobre l’estat dels camins, la qualitat dels hostals, el traçat urbanístic de les ciutats.

 

El primer dia, Barcelona-Martorell, “passàrem per lo lloc de L’Hospitalet, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Feliu, Molins de Rei, lo Hostal del Papiol, lo Pont de Sant Andreu sobre lo riu Llobregat, la vila de Sant Andreu, lo Congost i Martorell... que amb la calessa s’han de menester cinc hores”. El segon , Montserrat. El tercer , dedicat a “herboritzar la muntanya”.

 

 

Francesc Roca

 

Per saber-ne més: J. Salvador : Viatge d’Espanya i Portugal. Edicions 62. Barcelona, 1972.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici