GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Peces-Barba:"No se cuántas veces hubo que bombardear Barcelona","Quizá nos hubiera ido mejor con..."

Peces-Barba:"No se cuántas veces hubo que bombardear Barcelona","Quizá nos hubiera ido mejor con..."


En la seva conferència pronunciada en el X Congreso Nacional de la Abogacía que se celebra a Cádiz, Gregorio Peces-Barba va formular uns comentaris suposadament irònics en què es plantejava què hauria succeït amb Espanya si s'hagués independitzat Catalunya en comptes de Portugal. A propòsit dels constants conflictes polítics entre Catalunya i Espanya, el que va ser un dels pares de la Constitució i ex president del Congrés dels Diputats de Madrid, va afegir que "no sé cuantas veces hubo que bombardear Barcelona", i va recordar que els catalans, perquè així són d'especials, celebren una derrota en el dia de la seva festa nacional.
 
Com és natural, aquests sarcasmes indecents han provocat molta polèmica. El Sr. Peces-Barba s'ha volgut fer el simpàtic banalitzant sobre una qüestió d'extrema importància com ara la convivència entre pobles diferents dins l'estat espanyol i el mal infligit contra gent innocent en els múltiples bombardeigs executats per l'Estat contra els habitants de la ciutat de Barcelona. Aquesta llicència tan indecent només pot supurar des de la mentalitat d'algú que no sent cap respecte pels altres i, particularment, se sent autoritzat a considerar la vigent situació de colonització castellana sobre Catalunya com un fet en si mateix insignificant.
 
És des d'aquesta consciència colonitzadora vigent sobre Catalunya que Peces-Barba es permet el luxe de parlar en termes paternalistes: "dejar a los portugueses y quedarnos con los catalanes". Sembla que el Sr. Peces-Barba parli des de la pespectiva espanyola d'algú que tria amb qui està i amb qui deixa d'estar. Però el cert és que ni ell ni nosaltres no hem triat amb qui volem viure perquè aquesta democràcia no ho permet.
 
A més de la vergonya que produeix escoltar tantes burrades, el Sr. Peces-Barba demostra una profunda incultura en desconèixer que, al 1640, moment de la independència de Portugal, Espanya no existia. En aquell segle, a la Penísula Ibèrica hi havia diferents estats (Catalunya, Aragó, València, Mallorca, Castella i Portugal) però Espanya era tan sols un projecte polític de la monarquia dels Àustries i de l'elit política castellana.
 
Davant d'aquests insults i de tanta prepotència, un altre cop, l'única alternativa viable per a viure amb decència és marxar. Marxar d'Espanya. A nosaltres, els catalans, ens agradaria saber en què es convertirà Espanya sense Catalunya. Ara que la política espanyola es dicta des de Berlin i Brussel·les, fins al punt que han hagut de modificar la Constitució a corre cuita i il·legalment sense referèndum, sense Catalunya els quedarà un PIB equivalent al de Grècia. O el de la seva estimada Portugal.
 
27.10.2011
 
 
 
 
 
 

Peces Barba: "Potser ens hauria anat millor amb els portuguesos i sense els catalans"

 
Joan Serra
 
 

Gregorio Peces Barba ha escalfat l'ambient en la seva intervenció d'aquest dijous a la desena edició del Congrés de l'Advocacia que aquests dies es fa a Cadis. Peces Barba, un dels pares de la Constitució espanyola, ha verbalitzat un comentari irònic sobre Catalunya en la conferència que impartia sobre la carta magna. "Sempre dic de broma què hauria passat si ens haguéssim quedat amb els portuguesos i haguéssim deixat els catalans. Potser ens hauria anat millor", ha afirmat. "Hi hauria hagut un problema gran, no s'haurien pogut jugar els partits de futbol Madrid-Barcelona, que sempre és molt important", ha afegit Peces Barba.

Un grup d'advocats catalans que escoltaven la conferència, en la qual també participava José Pedro Pérez-Llorca, han abandonat la sala després d'aquestes afirmacions. En observar aquesta escenes, Peces Barba ha completat la seva reflexió: "Deixem que surtin els que han de sortir". El públic ha aplaudit l'afegitó. L'incident ha provocat indignació a les xarxes socials, com a Twitter, on es multipliquen els comentaris crítics.

"Aquesta vegada no caldrà bombardejar Barcelona"

Posteriorment, Peces Barba ha assegurat que ell és més optimista que Pérez-Llorca, que ha advertit que els constitucionalistes haurien fracassat si el procés de 1978 acaba en una Espanya fragmentada per processos independentistes. "No sóc pessimista, estarem en millors condicions que en altres èpoques. No se quantes vegades va caldre bombardejar Barcelona .(...) Crec que aquesta vegada es resoldrà sense necessitat de bombardejar Barcelona", ha dit, segons recull l'agència Efe, tot i que aquesta frase ja no se sent en la part de la conferència enregistrada en vídeo i disponible en la web dels organitzadors del Congrés Nacional de l'Advocacia.

 
 
 
 
 

 

Anònim

Peces-Barba: “Potser ens hagués anat millor sense els catalans i amb els portuguesos”

El ponent de la Constitució es remunta a l'època de Felip IV

El Consell de l'Advocacia Catalana manifesta la seva “indignació” i considera que les declaracions són una “ofensa”

El ponent de la Constitució Gregorio Peces-Barba ha afirmat aquest dijous que potser a Espanya li hagués anat millor si en comptes d'annexionar Catalunya s'hagués quedat amb els portuguesos. Peces-Barba s'ha remuntat a l'època de Felip IV, en què les revoltes a la península van acabar amb la independència de Portugal i el manteniment de Catalunya dins de la corona espanyola. El jurista s'ha preguntat què hauria passat amb una resolució a la inversa. “Es va decidir deixar als portuguesos i quedar-se amb els catalans i sempre dic en broma què hagués passat si hagués estat al revés; potser ens hauria anat millor”, ha declarat l'exdirigent del PSOE durant el Congrés d'Advocats espanyols a Cadis.

Els advocats catalans, indignats

El Consell de l'Advocacia Catalana, que agrupa els 14 col·legis d'advocats catalans, ha manifestat aquest dijous la seva “indignació” amb les declaracions de Gregorio Peces-Barba. Segons els advocats, la llibertat d'expressió “no pot emparar l'ofensa i el menyspreu”. Els degans dels advocats consideren que “no es pot incórrer en la banalització d'expressions directament ofensives”. D'altra banda, el Consell de l'Advocacia Catalana ha agraït les mostres de suport rebudes per part d'altres col·legis d'advocats de l'Estat espanyol.

 

Altres fonts:

La Vanguardia

 

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici