GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
ORBIS, el mapa interactiu que ens trasllada a l

ORBIS, el mapa interactiu que ens trasllada a l'Imperi Romà


 

 

Projecte ORBIS

 

 

 

Anònim

Internet ha canviat la forma que tenim de consultar informació i, fins i tot, d'estudiar lloc que ens obre la porta a gran quantitat d'informació de referència i continguts amb els quals podem aprofundir en temes del nostre interès de manera una mica més amena. Ahir comentàvem, arran d'un timelapse que mostrava l'evolució de les fronteres d'Europa al llarg de mil anys, que a la xarxa podem trobar materials gràfics o simulacions que ens poden aportar un punt de vista diferent a l'hora d'abordar l'estudi de la història. En aquest sentit, a la Universitat de Stanford han presentat un projecte bastant interessant que ens trasllada a l'antic Imperi Romano mitjançant un mapa interactiu: el projecte ORBIS.

ORBIS és un projecte de dos professors, Walter Scheidel i Elijah Meeks, de la Universitat de Stanford que ens trasllada a l'Imperi Romano mitjançant un Sistema d'Informació Geogràfica (GIS) amb el qual podrem consultar rutes comercials, calçades romanes o rutes marítimes que connectaven els diferents punts de l'Imperi Romano. I què té d'interessant aquest projecte? ORBIS és una translació a les condicions de l'Imperi Romano d'un problema bastant actual i que, per exemple, s'intenta respondre amb la investigació operativa o la teoria de grafs: l'optimització del transport i els desplaçaments.

Traslladant els models actuals d'optimització de rutes i costos associats a aquestes, l'equip de Stanford ha desenvolupat un sistema interactiu capaç de demostrar que un dels condicionants que van determinar l'expansió de la civilització romana, en gran part, es devia també als costos i, precisament, han traslladat aquesta visió a un GIS en el qual estan carregades les rutes fluvials, rutes marítimes i calçades terrestres.

ORBIS és un sistema dinàmic que permet publicar informació i també ser utilitzat com a eina per generar noves dades. Permet als usuaris fer coses que no es poden fer sobre el paper

I què trobarem en ORBIS? En aquest GIS s'ha afegit informació georreferenciada de totes les rutes i es tenen en compte factors associats a la climatologia, a l'època de l'any, tipus de transport a usar (vaixell, carromato, caravana de camells, etc) per calcular el cost associat al viatge i el temps emprat a realitzar-ho amb la idea d'oferir un càlcul aproximat al que podria avaluar una persona que hagués d'enfrontar-se a aquest tipus de viatges en aquesta època. Amb aquesta idea, en el mapa tindrem disponible un planificador de rutes en el qual consignarem el punt origen i destinació de la ruta, el mes de l'any en el qual iniciar el viatge per obtenir les rutes i els costos sobre la base del mitjà de transport o les restriccions que definim.

La veritat és que el projecte sona bastant bé i, després del seu ús, ens recorda una mica al planificador de rutes de Google Maps però traslladat a l'any 200 de nostra era i en el qual s'han representat 751 assentaments entre ciutats, colònies i ports procedents d'un projecte de crowdsourcing denominat Projecte Pleiades per catalogar jaciments arqueològics i la informació de calçades de l'Atles Barrington del món greco-romà sobre dues aplicacions, una propietària però bastant estesa, l'ArcGIS d'esri, i una en programari lliure també molt utilitzada, Quàntum GIS.

Una curiosa forma d'apropar-nos a l'antiga Roma i les seves rutes comercials amb el qual esperen poder ajudar a estudiants, investigadors i docents a aprofundir en aquesta matèria.

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici