GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Cospedal declararà Bé d’Interès Cultural la batalla d’Almansa

Cospedal declararà Bé d’Interès Cultural la batalla d’Almansa


Normalment, les grans celebracions nacionals recorden els triomfs contra l'enemic. Catalunya és una excepció perquè en el seu dia més important (l'onze de setembre) commemora el sotmetiment a Castella i França. Ho fa amb el propòsit de mantenir viva la memòria d'aquells fets i incitar a la recuperació de la condició d'estat que aquells van arrabassar.
 
Us imagineu què passaria si algú a Espanya celebrés la invasió de Napoleó del 1808? o la declaració de guerra dels Estats Units el 1898? O l'entrada dels àrabs el 711? Evidentment seria titllat de traïdor.
 
Doncs bé, la nostra estimada Maria Dolores de Cospedal, presidenta de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, i secretària general del Partido Popular, ha decidit que seria interessant celebrar la invasió castellana de l'estat de València esdevinguda el 1707 i la consegüent mort en batalla del que, suposem, ells considerarien ciutadans espanyols. Posats a riure'ns de tot per què no celebrem també la mort d'espanyols durant la guerra civil entre 1936 i 1939, i la posterior massacre de presoners i resistents, i ho declarem esdeveniment d'interès cultural. Un ja no sap a què atenir-se amb aquesta gent.
 
A més, en el paroxisme de tant gran cinisme, es permeten el luxe de comparar Artur Mas i els desnonats amb els nazis. Déu meu, quina mena de púrria és aquesta? Després es queixen que creixi l'independentisme a Catalunya i que els polítics siguin cada cop menys atractius a ulls del poble.
 
Així doncs, si no canvien les coses, aviat la mort de catalans en la guerra d'invasió castellana del regne de València es convertirà en un motiu d'interès cultural. Cospedal hija de puta s'ha convertit en uns dels motius més importants a Twitter a nivell mundial.
 
6 de maig de 2013
 
 
 

Cospedal declararà Bé d’Interès Cultural la batalla d’Almansa

Mentre Catalunya prepara la commemoració del setge de 1714, Castella-La Manxa homenatja la victòria borbònica

 

Anònim

 

"Quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança”, resa la dita que encara perdura al País Valencià, i que commemora la derrota d’una batalla per la qual Castella va ocupar el regne de València l’any 1707. Les festes que recreen la Batalla, celebrades la setmana passada, seran declarades Bé d’Interès Cultural, segons ha anunciat la Junta de Castella-la Manxa.



El conseller d’Educació i Cultura del Govern manxec, Marcial Marín, ha avançat que iniciarà els tràmits perquè la recreació sigui reconeguda pel seu “gran atractiu cultural”. El dirigent ha animat la ciutadania a recórrer la ruta turística que porta els visitants al camp de batalla.



Quan el 25 d’abril de 1707 les tropes de Felip V van derrotar les de l’Arxiduc d’Àustria, en el context de la Guerra de Successió, l’ocupació va comportar la pèrdua dels furs concedits i la posterior imposició del Decret de Nova Planta.



Xàtiva encara llueix un retrat de Felip V girat del revés en senyal de condemna per l’ordre del monarca de cremar la ciutat, un cop conquerida. El municipi va ser un dels primers a caure del bàndol Borbó, abans que ho fessin Alcoi, Dénia o Alacant.



Després del Regne de València, només Catalunya i les Balears continuaven donant suport a l’Arxiduc. 

Finalitzada la guerra, el monarca va centralitzar l'Estat amb l’enfortiment del Consell de Castella i el Decret de Nova Planta, que pràcticament eliminava l’autonomia i, conseqüentment, la llengua catalana de les institucions públiques.



Precisament, la Generalitat prepara la commemoració del tricentenari, l’11 de setembre de l’any vinent, de la derrota de les tropes aliades amb la rendició de Barcelona. Fa un parell d’anys que el Govern i l’Ajuntament de Barcelona van crear un comissariat perquè organitzi la celebració de l’efemèride.



L’objectiu de la cita, segons Miquel Calçada, el comissari de la Commemoració, és promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets clau de la història, i aprofitar l’efemèride per suscitar un debat sobre el present i el futur, a través de l’aprenentatge.

 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici