GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
  > 
16 d

16 d'octubre fins al 6 de gener de 2014, Exposició "Els papers del CADCI. Memòria Recuperada


El CADCI (Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria) es va configurar en una xarxa de seus arreu de Catalunya que, seguint el model de la delegació central de Barcelona, es va organitzar en la Federació de Dependents. El centre va coordinar l’acció sindical mitjançant les Seccions Permanents i les Especials. Aquestes, encarregades d’àmbits específics, gestionaven les activitats formatives dels socis i les sòcies a les Escoles Mercantils Catalanes, la borsa de treball, els serveis sanitaris a la Quinta de Salut de l’Aliança, les cooperatives d’habitatge i consum, les activitats esportives i les accions polítiques i culturals de relleu.

 

Durant la guerra civil, l'agrupació es va mantenir lleial a la República i al Govern de la Generalitat posicionant-se com a objectiu per a ésser perseguit. Així doncs, dies després de l’entrada de les tropes de l’exèrcit rebel a Barcelona, la seu de l’entitat va patir un dels decomisos més importants de l’espoli documental de Catalunya.

 

La documentació sostreta es va incorporar al fons de l’actual Centro Documental de la Memoria Histórica, a Salamanca, i va servir, fonamentalment, per a l’acció repressiva de la dictadura franquista contra persones i empreses que hi figuraven esmentades.

 

Amb l’entrada a Barcelona de l’exèrcit d’ocupació el 26 de gener de 1939 també va entrar en acció la Delegación del Estado para la Recuperación de Documentos (DERD) que com a ens en favor de l’Orden la funció de la seva intervenció va ser fonamental en l’acció repressiva, que calia identificar i processar, amb la major celeritat possible, el màxim nombre de persones i entitats considerades enemigues dels valors franquistes. La finalitat de l’espoli s’emmarca dins l’estratègia que l’exèrcit franquista va elaborar per perseguir, reprimir i eliminar a tota aquella persona i entitat considerada enemiga del Règim.



El CADCI va ser clausurat i se li van arrabassar totes les propietats.



El gran abast de l’operació desenvolupada per la DERD al llarg de quaranta anys és un acte criminal comparable a d’altres actuacions repressives policials dutes a terme a l’Europa dels totalitarismes. Per definir els mètodes de treball de l’estratègia de repressió, l’exèrcit va tenir la col·laboració del govern alemany per mitjà d’una comissió d’especialistes en administració policial, policia política i policia criminal.

 

Amb el restabliment de la Generalitat de Catalunya el 29 de setembre de 1978 es van posar en marxa un seguit d’accions civils i polítiques amb la voluntat de recuperar el patrimoni espoliat. Tot i les iniciatives presentades en seu parlamentària i el pronunciament del Parlament de Catalunya, no va ser fins al 1982 que, a través d’un conveni amb el govern de l’estat, es va aconseguir microfilmar el fons de la Generalitat. La negativa de l’Estat espanyol a la devolució dels papers continua al llarg dels anys, malgrat l’augment de les reivindicacions pel seu retorn per part de la societat catalana.

 

Després de més de trenta-cinc anys de democràcia, els 'papers' del CADCI estan retornant de manera incompleta i mutilada. Els continguts que es presenten en aquesta exposició, complementats amb fons de diversos arxius, provenen del fons retornat l’any 2012.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici