GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
183: 1751.Voltaire defineix Catalunya

183: 1751.Voltaire defineix Catalunya


L'escriptor francès conegut amb el pseudònim o l'anagrama de Voltaire, un dels il·lustrats setcentistes més famosos, va publicar, al seu llibre Le siècle de Louis XIV, una interessantíssima sintètica definició que descrivia Catalunya. Le siècle... fou una obra de maduresa, escrita quan Voltaire s'acostava als seixanta anys, producte del seu trencament amb la cort de Versalles i la seva estada a Berlín Voltaire no era, aparentment, un gran coneixedor de Catalunya, i sí, en canvi de les febleses de les monarquies (com l'austríaca, l'anglesa, l'espanyola o la francesa) que intervingueren en el plet successori de la Corona d'Espanya.

 Però, tot i així, des de Berlín, va escriure una excel·lent definició de Catalunya, que segueix essent de gran actualitat Amb un pèl d'exageració (que provenia, però, d'un autor crític) va escriure que "Catalunya és un dels països més fèrtils de la terra, i dels més afortunadament situats. Tan proveïda de bells rius, rierols i fonts.com son mancades la Vella i la Nova Castella, produeix tot allò que convé a les necessitats de l'home, i tot el que pot satisfer els seus desigs...".Una "societat de producció", doncs, basada, en part, en l'aprofitament intel·ligent dels seus propis rius. I en l'orientació de la seva producció vers la satisfacció de les necessitats, i dels desigs.

 D'altra banda, els catalans, "a desgrat del seu valor i del gran amor per la llibertat, han estat subjugats en tot temps". La raó que donà Voltaire ha esdevingut una fita: "Catalunya, en resum, pot prescindir de l'univers sencer, i els seus veïns no poden prescindir d'ella". Com al 2013.

  

Francesc Roca

20 minutos11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici