GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. La revolució industrial medieval

Francesc Roca. La revolució industrial medieval


A la revista Catalònia, que editava -en quatre llengües- el Centre UNESCO de Catalunya dirigit per Fèlix Martí, Eduard Bonet va publicar un article de síntesi sorprenent titulat: La ciència a Catalunya, mirant enrere amb orgull (Catalònia, n. 13). En aquest article, Eduard Bonet llançà la idea de la “Revolució Industrial medieval” catalana. Una revolució que ell situava al segle XIII. Molt abans, doncs, de les molt més conegudes revolucions industrials del XVIII i del XIX.
 
Segons Bonet, “la recuperació de la tecnologia que es perdé amb la destrucció de Roma i del Món antic” fou molt lenta, però es traduí –al segle XIII- en un salt tecnològic revolucionari. Car, de fet, “els romans coneixien els molins d'aigua, però els usaren poc extensivament”. I, “a poc a poc, aquests enginys reaparegueren, i, en el segle XIII, foren la base de la revolució industrial medieval, impulsada i difosa pels monjos del Cister”. Així, a l'“entorn dels seus monestirs s'originaren centres que podem qualificar com a industrials en els quals s'emprava la força hidràulica”. Segons el Survey of the evidence for Industrial Revolution in Medieval Europe d'Adam Robert Lucas, l'origen dels industrial millig europeus fou islàmic.
 
D'orígens romans o islàmics, els nous centres industrials basats en molins d'aigua eren: 1) els molins de blat destinats a la producció de farina, base de l'alimentació fins al XIX (veg. L'Econòmic, 9/7/ 2011) 2) els molins paperers, on, per primera vegada, la força de l'aigua substituïa la força animal (veg. L'Econòmic, 12/3/2011), 3) les serradores de troncs, imprescindibles per a la indústria naval, per a les bigues i la construcció de bastides, o de portadores i bótes, etcètera, 4) les fargues, on les manxes que generaven corrents d'aire i els martinets que colpejaven el metall fos eren moguts per l'acció de molins d'aigua (veg.L'Econòmic, 16/4/ 2011). Caldria afegir-hi: 5) els molins drapers o batans, peça clau de la indústria llanera, que seria el principal motor de les exportacions catalanes, 6) els molins d'oli o tafones, on, amb l'ajut dels trulls, es fabricaria aquest aliment / condiment, i 7) els molins blanquers, que tindrien l'objectiu d'adobar pells, destinades a usos múltiples.
 
Ara: es podria dir que la gran fàbrica de la revolució industrial catalana medieval fou les Reials Drassanes de Barcelona. Una empresa pública de llarga durada (sis segles: del XIII al XVIII que en algun període fou mixta: de la Corona i de la Generalitat (veg. L'Econòmic, 23/10/2010). Com, també, era mixt l'Hospital de la Santa Creu: de l'Església i del Consell de Cent (vegeu L'Econòmic, 5/4/2014). Fent un paral·lelisme històric, podem dir que l'empresa Reials Drassanes produïa el principal vehicle de transport de l'època: els diferents tipus i models de naus, que, al segle XIV, experimentaren una revolució tecnològica decisiva per al transport a llargues distàncies (veg. L'Econòmic, 22/9/2012).
 
De manera semblant, Seat, la més gran empresa catalana del segle XXI, fabrica –i innova- el principal vehicle de transport dels temps actuals: l'automòbil. Seat, però, no és una empresa pública catalana, sinó que forma part del grup Volkswagen. Ara: al capital d'aquest grup la participació d'un estat (land) de l'Alemanya federal és decisiva.
 
La revolució industrial catalana medieval fou la que va donar solidesa a una gran diversitat de produccions. Des de les rajoles o el vidre (veg. L'Econòmic, 20/4/2013) fins al material mèdic, els fàrmacs o la producció d'eines i d'armes.
El nivell de sofisticació de les restes materials de cases i tallers descobertes excavant sota el sòl del mercat del Born de Barcelona (en el transcurs de les obres d'una possible reutilització) només s'explica perquè, abans de 1714, la revolució industrial iniciada al segle XIII ja s'havia escampat a tot el territori català. El resultat era una sorprenent modernitat i una gran capacitat d'innovació. Dins, i fora, lluny, de les terres catalanes.
 
El paper dels gremis
 
Els artesans i menestrals organitzats en gremis des del segle XIII, amb una excepcional representació als consells municipals de les ciutats catalanes, van demostrar, inicialment, un gran dinamisme econòmic (que causarà l'admiració d'homes de la Il·lustració com Antoni de Capmany, o de liberals com Joan Tutau). Ara bé, aquest dinamisme seria difícil d'explicar sense pensar que hi havia en marxa una poc coneguda revolució industrial, basada en les rodes hidràuliques dels molins d'aigua i en el treball sincronitzat de la construcció de tot tipus de naus a les Drassanes.
 
L’econòmic, 5 de juliol de 2014


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici