GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Empreses de la il•lustració

Francesc Roca. Empreses de la il•lustració


Als anys de la Il·lustració setcentista catalana (iniciada, però, als últims temps dels Àustries), hi ha una continuïtat del model econòmic del Sistema Modern dels segles XVI i XVII. I algunes novetats.
 
En el sector de les empreses militars i de seguretat ciutadana, per exemple, hi ha la creació, a Valls, d'una policia privada eficaç, destinada a ésser molt coneguda: els Mossos d'Esquadra. O, a París, la creació de la policia de districte i les comissaries de barri ideada pel barceloní Antoni de Sartina (que, de fet, és l'antecedent més il·lustre del primer ministre Manuel Valls).
 
Com ha succeït històricament a Suïssa, una sortida professional per a molts joves catalans seria la seva integració en companyies militars que es posarien al servei d'algun dels poders estatals establerts. En el cas català, potser la més destacada d'aquestes empreses militars fou la Companyia de Voluntaris Urbans de Catalunya, dirigida per Gaspar de Portolà i Pere Fages. Al servei de la Corona espanyola, li fou encarregada l'exploració/conquesta de Califòrnia, i la definició dels primers assentaments urbans i de les grans vies de circulació dels nous territoris. Probablement, l'existència d'una indústria d'armament catalana (basada en una tecnologia metal·lúrgica heretada i renovada) va afavorir la formació d'aquestes companyies militars.
El pas següent fou la creació, a terres americanes, d'unes microciutats autosuficients i sostenibles: les missions franciscanes de Califòrnia, planificades per fra Ginebró Serra. En aquestes microciutats, les fargues catalanes que van construir-hi són considerades, actualment, l'inici de la indústria metal·lúrgica nord-americana.
 
Paral·lelament, però, a les empreses militars i a les missions religioses es van anar desenvolupant altres processos més “civils”. El primer és el de l'esclat de les fàbriques catalanes d'indianes. A l'inici, eren fàbriques d'estampats de teixits de cotó importats. Després, s'entrà en l'etapa dels teixits i dels filats. La matèria primera, el cotó, seria americana (o egípcia), i el mercat final de la roba estampada, de les indianes seria, també, en part, el mercat de les exportacions a les colònies americanes.
 
D'altra banda, al darrer terç del XVIII (i, inicialment, sobretot a la ciutat d'Olot), es van posar en marxa les fàbriques de gènere de punt, amb telers circulars. Aquestes fàbriques diversificaran i ampliaran la tradicional oferta tèxtil catalana. I, exportaran, també, una part de la seva producció a un munt de països de tots els continents.
 
El segon procés és la superespecialització en la producció de vins i aiguardents. En aquest cas, va caldre substituir algunes àrees dels conreus tradicionals, i augmentar la superfície dedicada a les vinyes. Per exemple, construint feixes, o terrasses, als vessants muntanyosos per a plantar-hi ceps. En alguns punts de difícil accés, es van construir cups de pedra seca al costat de les feixes. A l'agost del 2014, alguns d'aquests cups del Bages es volen tornar a utilitzar. El destí de les begudes alcohòliques obtingudes seria, també, i en bona part, els mercats europeus i americans. Els vins i els aiguardents (i, més tard, els caves) catalans han configurat algunes empreses emblemàtiques
 
Un tercer procés és el de la continuïtat en la producció de paper –de diferents qualitats, full per full- a partir dels molins hidràulics paperers de determinades comarques catalanes. Una producció que té, en part, una destinació semblant: l'exportació. Així, el prestigi del papel catalán a Amèrica ha estat de llarga durada. I, el paper ha estat (i segueix sent) la base de la indústria de l'edició.
 
Materials de construcció
 
La Il·lustració catalana va empènyer la construcció. Pública i privada. A Europa, i a Amèrica. La producció de materials de construcció, des de les pedreres fins a les bòbiles o les fàbriques de ciment, és una de les fites més mal conegudes de l'economia catalana. La fabricació de les teules, els totxos, les rajoles, la ceràmica ha anat combinant la descoberta de jaciments de matèries primeres útils amb les sol·licituds de les innovacions tècniques constructives.
L’econòmic 20/09/2014


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici