GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Diada de Sant Andreu 2014

Diada de Sant Andreu 2014


Cada any per Sant Andreu, recordem fets, institucions o bé organismes públics que, com de resultes de la Guerra de Successió a les Corones d’Aragó i Castella, van desaparèixer després de segles. No per l’evolució normal de les coses sinó fruit de la repressió que el nou ordre foraster va imposar en ocupar el nostre país.
 
Des del Memorial 1714, com una forma més de resistència, volem conèixer les nostres institucions perquè estem convençuts que aprofundir en el seu coneixement ens ajudarà a trobar solucions útils per al nostre món d’avui.
 
I així, si en anteriors diades de Sant Andreu, hem parlat entre d’altres de les Constitucions Catalanes; de l’Arxiu Reial de Barcelona i del Consell de Cent de Barcelona. L’any vinent tenim programat el tema de la Unitat de la Nació Catalana i l’Aragó fins la Guerra de Successió.
 
Enguany us proposem al nostre local del Fossar de les Moreres 2-4, de Barcelona les  següents conferències:
 
Dia 2 de desembre a les 7 h.
Les banderes segrestades de 1714 a càrrec de Sebastià Herreros Agüí. Expert de reconegut prestigi internacional en vexil·lologia, ciència auxiliar de la història que estudia les banderes. Actualment, és vicepresident de la Societat Catalana de Vexil·lologia de la qual va ser cofundador.
El presentarà l’il·lustrador i investigador Francesc X. Riart Jou
 
Dia 3 de desembre a les 7 h.
Orígens i evolució de la Paeria de Lleida, a càrrec del Doctor Joan J. Busqueta Riu, professor d’història de la Universitat de Lleida i degà de la seva Facultat de Lletres .
El presentarà el expaer en Cap de Lleida, Manuel Oronich Miravet
 
Ens trobem bé en llibertat, creixem en democràcia. 
 
El nostre capteniment com a poble va cridar l’atenció a l’escriptor, polític i militar portuguès d’origen noble Francisco Manuel de Melo que, en la seva obra Historia de los movimientos de separación y guerra de Cataluña de l’any 1645, descriu amb sorpresa que els catalans, en plena guerra, el dia de Sant Andreu el destinéssim a anar a votar.
 
Albert Garcia Espuche, al seu llibre Una societat assetjada: Barcelona 1713-1714, ens fa veure amb admiració com en les condicions més dramàtiques de la Guerra de Successió, es prenen les decisions debatent-les, demanant en primer lloc voluntaris  per les accions més arriscades, votant i aixecant acta notarial.
 
Aquests dies hem vist amb orgull com el 9 de novembre, seguint les pròpies lleis i aprofitant una petita escletxa que ens dóna la situació actual, els catalans hem sortit, de forma voluntària i alegre a expressar a les urnes el nostre desig nacional.
 
Jordi Miravet/President del Memorial 1714


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici