GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca.L

Francesc Roca.L'avinguda secreta


L’Econòmic 03/01/15
 
Pau Vila ho va sintetitzar perfectament el 1937: “Catalunya és un país de muntanyes.” A continuació, però, hi afegia que “la ciutat és el traç essencial de la terra catalana”. Al 1685, un jesuïta olotí llestíssim ja havia escrit –en un llibre encarregat pel Consell de Cent de Barcelona- que Catalunya era “una ciutat continuada”.
 
Les ciutats són produccions de llarga durada en les quals es combinen els diversos interessos públics i els múltiples interessos privats i col·lectius. D'aquí, la progressiva multiplicació de les mirades analítiques sobre les ciutats catalanes. Sobretot, a partir dels treballs seminals de Laureà Figuerola i Ildefons Cerdà.
 
Disposem de molts treballs sobre els conjunts urbans, i, també, sobre alguns aspectes significatius. La clau econòmica hi és sempre present, car les produccions de les ciutats són uns processos que no es podrien entendre sense plans, recursos, objectius, instruments, finançament.
Una d'aquestes múltiples mirades, avalada per Oriol Bohigas, se centra en un carrer, una avinguda de la ciutat de Barcelona. El títol del llibre de Glòria Soler i Eugènia Vidal editat per l'Ajuntament de la ciutat és suggeridor: L'avinguda secreta. El subtítol és més convencional: Un llegat històric al peu del Tibidabo.
 
L'avinguda del Tibidabo va ser una iniciativa dels darrers temps del segle XIX d'un grup molt dinàmic d'empresaris encapçalats per l'industrial farmacèutic Salvador Andreu. En formaven part Romà Macaya, Teodor Roviralta, Ròmul Bosch i Alsina, Francesc Simon, i el banquer Josep Garí-Gimeno. Amb l'enginyer militar Marià Rubió i Bellver com a director tècnic. La idea era urbanitzar una llenca dels vessants de la serra de Collserola pertanyent al terme municipal de Sant Gervasi de Cassoles, seguint el model de la ciutat jardí. Sant Gervasi era un municipi del pla de Barcelona sense la indústria que era un tret característic dels altres municipis del pla: Sants, les Corts, Gràcia, Sant Andreu de Palomar, Sant Martí de Provençals.
L'empresa Tibidabo SA es va constituir el 1899. L'objectiu era molt ambiciós, ja que incloïa : 1) una ciutat lineal a l'entorn d'un carrer de 25 m d'amplada (amb voravies de 6 m), 2) un parc d'atraccions amb electricitat (el segon d'Europa) al punt més alt de la serra de Collserola, 3) la connexió, primer per tramvia, i, després, per funicular, 4) ... amb la possibilitat d'usar automòbils (la Copa Tibidabo, del RACC, el 1914), 5) la construcció d'hotels, restaurants, fondes, un casino, 6) la creació de parcs municipals (que s'integrarien dins del pla de verd urbà de Nicolau M. Rubió i Tudurí).
 
D'entrada, la part alta del carrer Balmes (peça essencial per connectar amb l'avinguda del Tibidabo) no existia. Ni el metro, que, des de Gràcia, es dirigia a Sarrià. Vist en perspectiva, i contra tot vaticini, l'èxit del Dr. Andreu i de l'empresa Tibidabo SA va ser fulminant. Aviat, s'hi van integrar altres equipaments com ara la Torre de les Aigües d'Eaux de Barcelone, l'Observatori Fabra (astronòmic i meteorològic), la Sala Granados (amb Enric Granados al capdavant), la Mentora Alsina (micromuseu de la ciència, de Ferran Alsina, director de la Colònia Güell), l'Empar de Santa Llúcia (residència escola de persones cegues), les instal·lacions i les antenes de Ràdio Barcelona.
 
La millor evocació d'aquells anys és als textos de Margarida Rubió de Rispal, filla de Santiago Rubió i Tudurí (l'enginyer que va projectar el Ferrocarril Aeri, la Talaia i l'Avió), i presidenta de la Fundació NMRT. Va viure com a infant, a l'avinguda del Tibidabo, fins i tot als anys 1936-38, quan pràcticament tots els habitants de l'avinguda secreta havien marxat, tement, amb raó, per la seva vida.
 
Al segle XXI, a l'avinguda secreta, hi ha, a més d'escoles i restaurants: la UOC, la URL, un museu de la ciència, el Cosmocaixa. I els jardins de La Tamarita i de la Font del Racó.
 
Ambaixades
Durant la Guerra d'Espanya de 1936, els consolats, primer, i després (quan Barcelona va acollir el govern de la República espanyola, i el govern d'Euskadi), les ambaixades de les dues futures superpotències (els Estats Units, i la URSS) es van instal·lar a dues grans torres de l'avinguda del Tibidabo. L'avinguda secreta va esdevenir, per un parell d'anys, un dels centres on es pensava quines eren les alternatives del futur d'Europa. I del món.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici