GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Eusebi Molera a Califòrnia

Francesc Roca. Eusebi Molera a Califòrnia


L'estat de Califòrnia i la Generalitat de Catalunya han signat acords de cooperació. Els lligams entre Catalunya i Califòrnia vénen de lluny. De fet, quan, el 1767, les terres de la actual Califòrnia van esdevenir una unitat política, amb unes incipients estructures d'estat, van tenir com a primera autoritat política un català: Gaspar de Portolà. El 1770 (i fins al 1777), el segon governador de Califòrnia va ser un altre català: Pere Fages. El 1800, un tercer governador català: Pere d'Alberni. Un exemple més, si calia, de la vocació catalana per construir estats: l'estat propi, l'estat de Ponent, el del Nord, i alguns de més llunyans.
 
Però aquestes construccions estrictament polítiques s'han de basar, també, en iniciatives econòmiques (que, al seu torn, es basen en innovacions). Seguint amb els catalans a Califòrnia, els passos següents van ser realitzats per enginyers militars: Miquel Constançó, el primer cartògraf i el primer planificador de la xarxa viària, i, des del 1870, Eusebi Molera.
 
La trajectòria d'Eusebi Molera i Bros (Vic, 1846-San Francisco de Califòrnia,1932) és especialment interessant. La podem conèixer gràcies a la recerca de la Racab, o al web Histocat de la FEHC. Un flamant i jove enginyer militar liberal català, Eusebi Molera, fill d'un pare militar de Vic, amic del general Joan Prim, va decidir, amb el suport de la seva família, deixar l'exèrcit espanyol, i marxar als Estats Units: primer a Nova York, però de seguida a Califòrnia.
La seva primera feina important va ser el 1872 al departament de fars de l'estat de Califòrnia. Molera va projectar i dirigir la construcció de més de vint fars de la costa del Pacífic. A més, atesa la densitat de les boires, va idear un sistema de senyals acústics. Paral·lelament, va fer treballs cartogràfics d'algunes de les valls dels rius californians.
 
A partir d'un cert moment, però, eren tan grans les possibilitats que s'obrien per a ell en el camp privat, que va creure necessari sortir de l'administració, i centrar-se exclusivament en el món de l'enginyeria i l'arquitectura privades. Com que les seves aptituds tècniques i empresarials eren molt variades, Molera va treballar –i innovar- en molts àmbits. Per exemple, va iniciar un original sistema d'il·luminació elèctrica viària basat en un arc elèctric, canonades i miralls generadors de raigs de llum. Fins al fil de tungstè d'Edison, aquest sistema seria molt útil. Com que Molera va inventar, també, un sistema elèctric de ventilació, i de bombeig d'aigua, va esdevenir assessor, i després, soci d'empreses mineres: The Consolidated Gold Fields and South Africa Ltd, dedicada a l'extracció d'or, i Pilones Mining Co., dedicada a la mineria de la plata i del plom. Al mateix temps, es va ocupar de la modernització de les explotacions agropecuàries heretades per la seva muller californiana, Amelia Vallejo Cooper.
Els (breus) retorns
 
Entre 1870 i 1932, Eusebi Molera va mantenir una forta relació amb Catalunya. Sabem des de les revistes a les quals estava subscrit, els llibres que rebia (per exemple, L'Atlàntida, amb dedicatòria autògrafa de Verdaguer) o les cartes que escrivia, fins a detalls de les seves estades a Barcelona, i a Vic. La darrera, amb motiu de l'Exposició del 1929 (als 83 anys, doncs), va viure tres mesos a l'Hotel Colom de la plaça de la Catedral de Barcelona.
 
 
L’econòmic 19/05/2015


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici