GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
EL TEMPS DELS ALMOGÀVERS. LA CRÒNICA DE RAMON MUNTANER

EL TEMPS DELS ALMOGÀVERS. LA CRÒNICA DE RAMON MUNTANER


 
Museu d’Història de Catalunya
Inici: 23/07/2015
Fi: 23/11/2015
 
Una evocació de l’època en què la Corona d’Aragó era una potència mediterrània, seguint el fil conductor de la crònica escrita per l’aventurer català Ramon Muntaner (1265-1336).
Entrada gratuïta
 
 
Martí Crespo per a Vilaweb
 
Una de les principals iniciatives per a commemorar el 750è aniversari del naixement del gran cronista medieval Ramon Muntaner (1265-1336) és l'exposició 'El temps dels almogàvers. La crònica de Ramon Muntaner', que s'inaugura avui al Museu d'Història de Catalunya amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes. La mostra, que es pot visitar fins el 23 de novembre, il·lustra moments importants de la història de la Corona d'Aragó durant els segles XIII i XIV, a través de la figura i el relat que en va fer a la seva crònica Ramon Muntaner, testimoni i protagonista d'alguns dels episodis narrats.
 
A més de 'posar en evidència la particular interpretació de la realitat de Muntaner, sovint més d'acord amb la seva pròpia percepció personal entre novel·la, autobiografia i visió idealitzada de la monarquia', l'exposició dedica un apartat especial a explicar la història de la Companyia Catalana d'Orient, integrada per tropes d'almogàvers o soldats mercenaris d'origen català i aragonès que, al començament del segle XIV, sembraren el terror i la desolació en terres de l'imperi bizantí.
 
Ramon Muntaner no va rebre l'ordre de cap rei d'escriure la història de la Corona d'Aragó entre el 1208, any de naixement de Jaume I, i el 1328, amb la coronació d'Alfons el Benigne, sinó que ho va fer pel seu compte i sovint allunyat dels fets reals.
 
L'exposició, coordinada per l'historiador medievalista Stefano Cingolani (entrevista a VilaWeb), compta amb peces originals com ara l'exemplar de la 'Crònica' del 1353. La inauguració d'avui al vespre s'obrirà amb la lectura de dos fragments del llibre de Muntaner i la interpretació de tres danses del Llibre Vermell de Montserrat.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici